Linkovi

Rekacija Rusije na amerièko istupanje iz ugovora o balistièkim raketama - 2001-12-13


”Greška“ - tom reèju je ruski predsednik okarakterisao odluku Vašingtona da se povuèe iz ugovora sklopljenog pre 30 godina. U kratkom televizijskom obraæanju naciji ruski predsednik je izjavio da odredbe ugovora dozvoljavaju svakoj zemlji da iz njega istupi pod vanrednim okolnostima. Medjutim, predsednik Putin je doveo u pitanje razboritost amerièke odluke. Amerièka odluka nije iznenadjujuæa, rekao je on, dodajuæi da je Rusija uèinila sve što je bilo u njenoj moæi da ugovor održi, i da je u tom smislu pravilno postupila.

Ruski predsednik je dodao da je taj ugovor jedan od stubova razoružanja i suzbijanja širenja oružja masovnog uništenja... On je takodje naglasio da odluka predsednika Buša neæe ni na koji naèin dovesti u pitanje bezbednost Rusije. Rusija ima efikasni sistem nuklearnog naoružanja koji je u stanju da premosti svaki raketni štit koji izgrade SAD, naglasio je Putin.

Osvrnuvši se na amerièku odluku o istupanju iz ugovora o balistièkim raketama, Putin je razmotrio i planove o daljoj redukciji amerièkog i ruskog arsenala nuklearnog naoružanja. Ruski predsednik je predložio da Sjedinjene Države i Rusija smanje taj arsenal na 1500 do 2200 nuklearnih bojevih glava. Te cifre su sliène onima koje je predložio predsednik Buš, prilikom prošlomeseènog susreta dvojice lidera u Krofordu, u državi Teksas.

XS
SM
MD
LG