Linkovi

SAD na pojedinaènoj osnovi razmotriti primedbe evropskih zemalja - 2001-12-12


Nesuglasice izmedju SAD i evropskih zemalja u pogledu smrtne kazne zasenile su boravak sekretara Eškrofta u Britaniji. Za razliku od SAD, evropske zemlje ne izrièu smrtnu kaznu i nisu spremne da izruèe Sjedinjenim Državama poèinioce kriviènih dela koje bi mogle da oèekuju teže kazne.

U svojim izjavama u Londonu, sekretar Eškroft je priznao da ovaj problem postoji, ali je izrazio uverenje da on može biti rešen od sluèaja do sluèaja. Eškroft se sastao sa svojim britanskim kolegom Dejvidom Blankitom i sa njim razgovarao o usvajanju oštrijih zakonskih mera u ratu protiv terorizma. Medjutim, amerièki sekretar za pravosudje je dodao da je na svakoj zemlji da sama odluèi da li æe i kakve zakone usvojiti u tom cilju.

"Ja ne sudim o tome šta druge zemlje preduzimaju. Smatram da kao suverene države one treba same da procene šta èine. U ime oèuvanja bezbednosti svih slobodoljubivih ljudi širom sveta, pozvao bih da se obave adekvatne procene - imajuæi u vidu prirodu medjunarodnog terorizma koji je oduzeo toliko života i onemoguæio mnogima da žive u slobodi."

Britanska vlada premijera Tonija Blera suoèena je sa snažnim protivljenjem usvajanju nekoliko odredbi u novom zakonu o merama protiv terorizma, koji podržava, i koji se trenutno razmatra u parlamentu. Amerièki sekretar za pravosudje je odao priznanje Britaniji za saradnju posle teroristièkih napada 11. septembra. Nakon Britanije, Eškroft æe posetiti Španiju, Nemaèku i Italiju, radi razgovora sa pravosudnim funkcionerima tih zemalja.

XS
SM
MD
LG