Linkovi

Buš pojaèava pritisak na Jasera Arafata - 2001-12-05


Predsednik je rekao da mira na Bliskom istoku neæe biti sve dok terorizam ne bude ugušen, a da taj posao poèinje sa Jaserom Arafatom:

”Gospodin Arafat je obavezan da energièno reaguje i da iskoreni one koji ubijaju.“

Ali predsednik je priznao da èak i najbolja nastojanja palestinskog rukovodstva neæe biti dovoljna za zauzdavanje terorizma u toj oblasti:

”Drugi naši prijatelji i saveznici u svetu takodje su obavezni da pomognu da se ovi teroristi izvedu pred lice pravde, ako želimo mir na Bliskom istoku, što ja svakako želim.“

Do ove njegove izjave došlo je samo nekoliko sati pošto je predsednik naredio da se u Sjedinjenim Državama zamrznu sva sredstva tri grupe, za koje se veruje da pružaju finansijsku podršku militantnoj palestinskoj organizaciji Hamas. Jedna od njih je ”Fondacija za pomoæ i razvoj - Sveta zemlja,“ èije sedište je u Teksasu i koja tvrdi da je najveæa muslimanska humanitarna organizacija u Sjedinjenim Državama. Predsednik Buš nije direktno pominjao zamrzavanje sredstava kada je govorio o Bliskom istoku, dok je na jednom skupu u Orlandu, u Floridi, odgovarao na pitanja gradjana. Umesto toga, on je uopšteno govorio o amerièkom dugogodišnjem prijateljstvu sa Izraelom i o svojoj želji da se postigne mir. On je rekao da teroristi žele da razore mirovni proces i obeæao da im neæe biti dozvoljeno da to uèine:

”Ne možemo da dozvolimo da manjina spreèi veæinu u ostvarenju sna o trajnom miru na Bliskom istoku. Nadam se da æe se to dogoditi zarad Izraela i zarad Palestinaca, koji pate zbog nedostatka radnih mesta, zbog ubijanja i rata.“

Pomenuti dogadjaj u jednom kongresnom centru, u Orlandu, predstavljao je vrhunac prve predsednikove posete Floridi posle 11. septembra. On se nalazio u toj državi u trenutku kada su teroristi otetim avionima napali Svetski trgovinski centar i Pentagon. Florida je teško pogodjena padom turistièke potražnje, koji je zahvatio celu zemlju posle tih napada, a podruèje Orlanda je to najviše osetilo. Predsednik je izrazio žaljenje onima koji su izgubili posao i pozvao Amerikance da ponovo poseæuju Floridu. On je takodje obeæao, kao što to u poslednje vreme èini prilikom svakog obraæanja javnosti, da æe oni koji su poèinili terristièke napade na Sjedinjene Države biti uhvaæeni i kažnjeni. On je dodao da vlasti Sjedinjenih Država ispituju svaki trag i svaki nagoveštaj i da æe ih na kraju izvesti pred lice pravde.

XS
SM
MD
LG