Linkovi

Ujedinjene nacije šalju izaslanika u Kabul - 2001-11-15


Zamenik specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija za Avgansitan Fransesk Vendrel izražava mišljenje da su talibani na izdahu i da æe bivši kralj Zahir Šah igrati znaèajnu ulogu u novoj, post-talibanskoj vladi. On je takodje rekao da æe hitno otputovati u Kabul radi razgovora sa liderima Severnog saveza i podsticanja konsenzusa medju Avganistancima o tome kako da se organizuje prelazna vlada. Medjutim, dodaje Vendrel, to nije lak zadatak:

”Pokušavamo da pomognemo Avganistancima da uspostave prelazno telo koje bi bilo sastavljeno od što više predstavnika raznih etnièkih grupa. Ali verovatno je da ono neæe biti po volji svakom Avganistancu,“ kaže Vendrel.

Vendrel je izjavio da Ujedinjene nacije nisu zadužene da odluèuju o tome šta jeste a šta nije legitimna vlada Avgansitana.

Zvaniènici Severnog saveza odbacuju ideju da se bilo koji talibanski elementi ukljuèe u buduæu vladu; dok vrhovni vodja talibana, mula Omar tvrdi da æe talibani pre umreti nego uæi u - kako je rekao - ”tu zlu vlast.“

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je usvojio rezoluciju kojom se podstièu ”sve zemlje da podrže nastojanja na ostvarenju bezbednosti“ u onim delovima Avganistana koji više nisu pod kontrolom Talibana.

Uznemirani bezbednosnom siutacijom u susednom Avganistanu, visoki pakistanski funkcioneri veæ nekoliko dana pozivaju svetsku organizaciju da formiraju mirovne snage za Avganistan. Vendrel kaže da bi u Avganistanu trebalo stacionirati neku vrstu multinacionalnih snaga, ali da u ovom trenutku nema planova o upuæivanju ”plavih šlemova“ u tu zemlju:

”Ono o èemu govorimo, a mislim i da predsednik Mušaraf to ima na umu, jeste potreba da se formira neka vrsta koalicije, medjunarodnih bezbednosnih snaga koje bi održavale red, pomogle da privremena vlada radi u Kabulu, ali i pomogle Ujedinjenim nacijama da obavljju svoje funkcije u Avganistanu.“

Britanija je saopštila da je, ukoliko bude potrebno, oko 2 hiljade njenih vojnika veæ spremno za uèešæe u takvim snagama. U medjuvremenu, zvaniènici svetske organizacije kažu da su poèeli da vraæaju svoje osoblje u Avganistan radi obnove humanitarnih programa. Svi službenici Ujedinjenih nacija su povuèeni iz te zemlje posle teroristièkih napada 11. septembra na Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG