Linkovi

Govor predsednika Buša o terorizmu - 2001-11-06


Predsednik Buš je govorio o totalitarnim režimima koji su decenijama dominirali tim zemljama. On je istakao da teroristi i njihovi sledbenici iz redova avganistanskog talibanskog režima nameæu istu vrstu represije i straha nedužnim ljudima:

”Poput fašista i totalitarnih režima pre njih, ovi teroristi - Al Kaida i Talibanski režim koji ih podržava, kao i druge teroristièke grupe širom sveta, pokušavaju da nametnu svoja radikalna gledišta putem pretnji,“ rekao je amerièki predsednik.

Predsednik Buš je rekao da je svet danas svedok istoj vrsti netrpeljivosti u pogledu ispoljavanja razlièitih mišljenja i istim suludim globalnim ambicijama:

”Naši neprijatelji su narodu Avganistana samo doneli nemaštinu i teror. A sada pokušavaju da taj teror izvezu širom sveta,“ rekao je on.

Predsednik Buš je rekao da svet mora da se udruži kako bi ”uklonio ovu mraènu pretnju našeg doba“. Dodao je da æe to biti teška borba i da æe njeno trajanje biti neizvesno:

”Rešeni smo da se borimo protiv ovog zla sve dok ga se ne rešimo,“ rekao je Buš.

Govor predsednika Buša uèesnicima konferencije o anti-terorizmu u Varšavi, prvi je od nekoliko planiranih u predstojeæim danima. Predsednik Buš æe se obratiti amerièkom narodu u èetvrtak i održati svoj prvi govor u Ujedinjenim nacijama u subotu. Okupljenima na konferenciji u Poljskoj predsednik je predoèio deo onoga što namerava da iznese u govoru u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija:

”Izneæu svoju viziju naših zajednièkih odgovornosti u ratu protiv terorizma,“ rekao je amerièki predsednik. ”Obavestiæu sve nacije da te dužnosti obuhvataju više od pukog saoseæanja i reèi. Nijedna zemlja ne može biti neutralna u ovom konfliktu. Zato što nijedna civilizovana zemlja ne može biti bezbedna u svetu kojem preti teror.“

Izvestan broj stranih lidera koji ove nedelje dolaze u Sjedinjene Države radi sastanka Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, takodje æe posetiti Vašington da bi se sastali sa predsednikom Bušom. Nakon govora namenjenog okupljenima u Varšavi, predsednik Buš se priprema za susrete u Beloj kuæi sa predsednikom Francuske i premijerom Srbije. Kasnije ove nedelje on æe biti domaæin liderima Velike Britanije, Irske, Indije, Brazila, Kuvajta i Maroka. Dalje konsultacije æe biti obavljene u Ujedinjenim nacijama, ukljuèujuæi predsednikov susret sa pakistanskim predsednikom Pervezom Mušarafom.

XS
SM
MD
LG