Linkovi

Ramsfeld: Talibani koriste civile kao ljudski štit - 2001-10-29


Gospodin Ramsfeld je priznao da je bilo nenamernih civilnih žrtava u amerièkoj vojnoj kampanji u Avganistanu, ali je rekao da je veæina talibanskih tvrdnji o civilnim žrtvama, kako se izrazio, “nepotkrepljena propaganda“. Ramsfeld kaže da odgovornost za svaku žrtvu u konfliktu snose Talibani i teroristi Al Kaide koje oni štite: ”Njihova rukovodstva se kriju u džamijama i koriste avganistanske civile kao živi štit, postavljajuæi oklopna vozila i artiljeriju u blizini škola, bolnica i drugih civilnih objekata. Kada Talibani optužuju zbog civilnih žrtava, oni u stvari optužuju sebe,“ rekao je Ramsfeld.

Ramsfeld je odbio kritike da je amerièka vojna kampanja, koja je ušla u èetvrtu nedelju, usporena, istièuæi da je ostvaren napredak. Kao primer on je naveo da Sjedinjene države direktno snabdevaju municijom opozicione snage u samom Avganistanu. On kaže da amerièke snage sada dobijaju bolje informacije sa terena koje se koriste za preciznije napade. Ramsfeld tvrdi da su neki od lidera Talibana i Al Kaide ubijeni, iako priznaje da medju njima nisu vodeæe liènosti: ”Reè je o liderima srednjeg i visokog ranga, ali prema našim saznanjima, medju njima nisu najvažnijih šest, osam ili deset ljudi,“ rekao je on.

Zvaniènici u Pentagonu priznaju da uništenje lidera talibana i Al Kaide ne može biti postignuto iskljuèivo vazdušnom kampanjom. Sekretar za odbranu nije želeo da diskutuje o tome da li se razmatra moguænost osnivanja isturene baze u Avganistanu koja bi bila korišæena za napade komandosa. On je samo rekao da Pentagon razmatra nekoliko opcija.

XS
SM
MD
LG