Linkovi

EU se usredsredjuje na eru posle Talibana - 2001-10-29


Belgijski ministar inostranih poslova Luj Mišel, èija zemlja trenutno predsedava Evropskom unijom, razgovaraæe sa liderima centralnoazijskih zemalja o eri posle Talibana i otvaranju novih kanala za dostavljanje humanitarne pomoæi Avganistanu. Mišel je izjavio da æe u utorak krenuti za Uzbekistan, Turkmenistan i Tadžikistan, zemlje koje podržavaju vojna nastojanja Sjedinjenih Država protiv Osame bin Ladena i organizacije al-Kaida. Šef za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije, Havijer Solana, obavestio je petnaestoricu ministara o situaciji u centralnoj Aziji, navodeæi oblasti u kojima bi Evropska unija mogla da pomogne, ukljuèujuæi suzbijanje trgovine drogama i pojaèavanju pograniènih kontrola, u okviru borbe sa terorizmom. On je priznao da su interesi Evropske unije relativno mali, ali je dodao da æe ta organizacija razmotriti naèine za ekonomsku pomoæ tim zemljama, jer terorizam u siromaštvu nalazi plodno tlo. Dok vojna kampanja protiv ciljeva u Avganistanu ulazi u èetvrtu nedelju, portugalski ministar inostranih poslova Žaime Gama kaže da su i humanitarni i politièki front podjednako važni:

”Èini mi se da postoji potreba za vojnim rezultatima, ali i potreba za politièkim rezultatima kao i za efikasnošæu u pogledu humanitarne podrške. Ali od poèetka se predvidjalo da ovo neæe biti kratkoroèna operacija,“ rekao je Gama.

Lideri Ujedinjenih nacija su izrazili solidarnost sa Sjedinjenim Državama, ali diplomati kažu da postoji izvesna nelagodnost zbog pogibija civila i pogoršane humanitarne stuacije. Ministri inostranih poslova Evropske unije su takodje razmotrili situaciju na Balkanu, gde pružaju humanitarnu pomoæ i pomoæ za rekonstrukciju, i gde su potpisali sporazum o stabilizaciji i asocijaciji sa Hrvatskom. Evropska unija je ove godine odvojila više od 50 miliona dolara finansijske pomoæi Hrvatskoj, a još 170 miliona je planirano za period od 2002. do 2004. godine. Ovo je drugi stabilizacioni sporazum koji je Evropska unija potpisala na Balkanu. Prvi je ranije obe godine potpisan sa Makedonijom.

XS
SM
MD
LG