Linkovi

Direktor Službe za domaæu bezbednost o antraksu - 2001-10-26


Direktor Službe za domaæu bezbednost Tom Ridž (Ridge) izjavio je da su sve poštanske pošiljke zagadjene istom vrstom antraska s tim što je antraks koji je upuæen pismom na Kapitol hil smrtonosniji jer je finije obradjen i samim tim lakše dopire u pluæa: ”Antraks koji je poslat u kancelariju senatora Toma Dešla ima drugaèije karakteristike: visoko je koncentrisan, èist je. Spore su manje i samim tim opasnije jer lakše dopiru u disajne organe“.

General Džon Parker, koji se nalazi na èelu istrazivaèke službe medicinskog odseka amerièke armije, kaže da nauènici nisu mogli da izvrše dodatna isptivanje antraksa koji je upuæen jednom listu na Floridi i televizijskoj stanici u Njujorku jer nije izdvojen dovoljan broj bakterija. Medjutim, pismo sa antraksom, upuæeno senatoru Dešlu, sadržavalo je dovoljno bakterija tako da je analizama utvrdjeno da se radi o razlièitim uzorcima: ”Izgleda da je uzorak koji je upuæen u Njujork grub i neobradjen, dok je antraks poslat Dešlu fin i dugo može da lebi u vazduhu“.

Dvojica ljudi, koji su u podruèju Vašingtona umrli od antraksa, su poštari za koje se veruje da su došli u kontakt sa pismom upuæenim senatoru Dešlu. U medjuvremenu, jedan poštanski radnik u Stejt departmentu reagovao je pozitivno na test na antraks tako da su obustavljene poštanske pošiljke Državnom sekretarijatu. Još jedan poštanski službenik, u državi Nju Džerzi, takodje pokazuje simptome moguæe zaraze antraksom. Direktor službe za domaæu bezbednost Tom Ridž izjavio je da istražni organi rade 24 èasa dnevno u nastojanju da pronadju teroriste koji poštom šire antraks: ”Na osnovu najnovijih laboratorijskih izveštaja, jasno je da teroristi odgovorni za sve ove sluèajeve nameravaju da koriste antraks kao oružje. Još uvek ne znamo ko su ti vinovnici, ali u nastojanja da se izvedu pred lice pravde ukljuèeni su svi savezni, državni i lokalni resursi“.

Tom Ridž je odbio da komentariše izveštaje da su spore antraksa, upuæene senatoru Dešlu, bile obradjene hemikalijom zahvaljujuæi kojoj mogu duže da lebde u vazduhu, a koja se proizvodi jedino u Rusiji, Iraku i SAD. Tom Ridž je izjavio da æe dodatni testovi možda dovesti istražne organe do izvora bioterorizma i dodao da ne zna koje zemlje i koja postrojenja su u stanju da proizvedu tu vrstu antraksa.

XS
SM
MD
LG