Linkovi

Predsednik Buš odbacio najnoviju ponudu Talibana - 2001-10-15


Taliban je saopštio da bi mogao da preda osumnjièenog teroristu nekoj neutralnoj zemlji. Meðutim, talibanski zvaniènik, zamenik predsednika talibanske vlade je saopštio da Sjedinjene Države moraju prestati da bombarduju Avganistan i pruže dokaz da je Osama bin Laden organizovao napade 11. septembra na Svetski trgovinski centar i Pentagon. Predsednik Buš je odmah odbacio ponudu: “Nema potrebe da se razmatra nedužnost ili krivica. Mi znamo da je on kriv. Predajte ga.”

Govoreæi novinarima samo nekoliko minuta pošto se helikopterom vratio u Belu kuæu iz odmarališta u Kemp Dejvidu, amerièki predsednik je naglasio da sa Talibanom neæe biti pregovora: “Oni mora da nisu èuli. Pregovora nema. Ovo nije stvar o kojoj se može pregovarati. Ti ljudi, ako su zainteresovani da prekinemo naše vojne operacije, mi æemo to uèiniti ukoliko oni ispune naše uslove koje sam izneo u govoru u amerièkom Kongresu.”

Predsednikovim zahtevima su obuhvaæeni predaja Osame bin Ladena i drugih voða njegove organizacije “Al kaida”, rasturanje svih teroristièkih logora u Avganistanu i oslobaðanje pritvorenih stranih humanitarnih radnika: “To je sasvim jednostavno. Tu nema nièega za pregovaranje. Oni pružaju utoèište teroristi i treba da ga predaju.”

Predsednik Buš je prethodno govorio o ratu protiv terorizma na video snimku koji je prikazan na konvenciji medicinskih radnika u Nju Orleansu u državi Luizijani. Amerièki predsednik je ukazao da su Sjedinjene Države proteklih dana iskusile jedan od najmraènijih perioda u svojoj istoriji, ali je dodao da æe se svakodnevne aktivnosti u zemlji nastaviti, obeæavši da æe se truditi da ostvari važne unutrašnjepolitièke inicijative istovremeno sa borbom protiv terorizma u inostranstvu.

XS
SM
MD
LG