Linkovi

Kongres o terorizmu - 2001-10-12


Zakonskim predlogom usvojenim u Senatu ovlašæenja agencija za sprovodjenje zakona se proširuju na prisluškivanje telefonskih razgovora osumnjièenih terorista, razmenu obaveštajnih informacija o osumnjièenima i krivièno gonjenje onih koji svesno kriju osumnjièene teroriste.

Pored toga, istim zakonskim predlogom bi se dozvolilo federalnoj vladi da zadrži strance osumnjièene da su teroristi do sedam dana pre nego sto ih optuži za krivièno delo ili poène proces deportacije. Neki pobornici gradjanskh prava tvrde da bi takvo proširenje ovlašæenja moglo biti korišæeno za kršenje prava gradjana. No, republikanski senator Orin Heè, èlan Senatskog pravosudnog odbora, ukazuje da je ta mera pazljivo formulisana da bi se odrzala ravnoteza izmedju èuvara zakona i gradjanskih prava.

HEÈ: “Vodili smo raèuna o gradjanskim slobodama kroz sve nase diskusije o tom zakonskom predlogu i smatram da smo ga dobro formulisali.“ Nakon sto Predstavnicki dom usvoji svoju verziju te mere, konferencijski odbor ce morati da resi razlike izmedju te verzije i one u Senatu pre nego sto posalje usvojeni zakonski predlog predsedniku Busu da ga potpiše i time pretvori u zakon.

XS
SM
MD
LG