Linkovi

Vazdušni udari na Avganistan se nastavljaju - 2001-10-09


Zvaniènici Ujedinjenih nacija potvrðuju da su èetiri Avganistanca, koja su radila u obezbeðenju kancelarije nevladine grupe “Avganistansko tehnièko savetovalište”, poginula kada je projektil udario u njihovu zgradu na periferiji Kabula.

Portparol Ujedinjenih nacija u Islamabadu apelovao je na Sjedinjene Države i Britaniju da prave razliku izmedju civilnih i vojnih objekata prilikom udara na teroristièke ciljeve. Amerièki i britanski zvaniènici kažu da su im na meti samo strateške vojne lokacije ili one koje su povezane sa teroristima. Kancelarija organizacije koja se bavila uklanjanjem mina nalazila se u blizini radio predajnika. Razgovarajuæi sa reporterima u pakistankom ministarstvu inostranih poslova, visoki funkcioner zadužen za avganistanska pitanja, Aziz Kan, rekao je da se njegova vlada nadala da æe udari biti usresreðeni na mesta gde se nalaze teroristi. “Na žalost, ni jedna tehnologija nije savršena. U ovoj ratnoj situaciji uvek postoji moguænost uzgredne štete koja bi trebalo da se izbegava što je više moguæe. Za žaljenje je što se takve stvari dešavaju. Nadamo se da æe napadi biti usresreðeni na teroriste i njihove baze.”

Amerièki ratni avioni izvršili su prve dnevne napade na ciljeve u Kandaharu. Talibanski ambasador u Islamabadu, Abdul Salem Zaef osudio je Sjedinjene Države zbog pokretanja vazdušnih napada bez prethodnih pregovora sa Talibanom o izruèenju osumnjièenog teroriste Osame bin Ladena. “ Mi smo od Amerikanaca tražili da nam predoèe èvrste dokaze za svoje optužbe. Ali umesto dokaza Amerika šalje borbene avione, bombe i krstareæe rakete u pokušaju da smeni islamsku vlast. To je teroristièka akcija.” Talibanski ambasador kaže da je razgovarao sa vrhovnim liderom Mulom Muhamedom Omarom, i da je on na bezbednom. On je propagandom nazvao medijske izveštaje u kojima se navodi da je nekoliko talibanskih komandanata pokušalo da prebegne u Pakistan.

XS
SM
MD
LG