Linkovi

Prvi amerièki šef za unutrašnju bezbednost položio zakletvu - 2001-10-08


Predsednik nije ostavio mesta sumnji da je zadovoljan poèetnim izveštajima koje je primio od vojnih zvaniènika. Ali on je upozorio Ameriku da je borba tek poèela.

”Ovo æe biti dugaèak rat, koji traži razumevanje i strpljenje od amerièkog naroda,“ rekao je predsednik.

Gospodin Buš kaže da su Sjedinjene Države suoèene sa ujedinjenim i upornim neprijateljem i da država stoga mora da pruži ujedinjen i uporan odgovor.

”Zajedno æemo se suprotstaviti opasnosti od terorizma. Preduzeæemo stroge mere predostrožnosti kako bismo spreèili troristièke napade i pripremiæemo se na efikasan odgovor, ako ih opet bude. Braniæemo svoju zemlju, a dok to budemo radili neæemo žrtvovati slobode koje èine našu zemlju jedinstvenom.“

Èovek koga je predsednik Buš odabrao da predvodi Odeljenje za unutrašnju bezbednost je bivši guverner države Pensilvanije, Tom Ridž. On æe biti koordinator za nekoliko desetina federalnih, državnih i lokalnih agencija, a zadatak æe mu biti da razradi sveobuhvatnu strategiju za oèuvanje bezbednosti zemlje. U svojim prvim javnim izjavama po polaganju zakletve gospodin Ridž je rekao da je pred njim ogroman zadatak:

”Iako posao poèinje ovde,“ rekao je Tom Ridž, ”on æe zahtevati uèešæe Amerike na svim nivoima. Svi u domovini moraju da uèestvuju. Od amerièkog naroda tražim strplejnje, budnost i odluènost.“

To Ridž je obeæao da æe ispuniti ovaj, kako se izrazio, ”izvanredan zadatak,“ dodajuæi da teroristi nikada neæe moæi da promene naèin života u Americi.

XS
SM
MD
LG