Linkovi

Sluèaj antraksa na Floridi - 2001-10-05


Sekretar za zdravstvo i socijalno staranje, Tomi Tompson (Tommz Thompson), je na konferenciji za štampu u Beloj kuæi objavio da je jedan 63-ogodišnjak u okrugu Palm Biè, koji se nalazi severno od Majamija, dijagnosticiran kao zaražen antraksom: “Došao je u bolnicu prvog oktobra i još uvek je tamo. Oni su napravili test. Test je obradjen u laboratoriji države Florida, u njihovom odeljenju za zdravstvo, a oni su kontaktirali nas kao federalnu službu. Potvrdjeno je da je u pitanju antraks a mi smo još dodatno proverili taènost njihovog nalaza”.

Antraks izaziva bakterija koja proizvodi spore, a koju povremeno prenose ovce i druga stoka. Ljudi mogu da se zaraze antraksom tako što udahnu spore, koje u pluæima oslobode otrove. Kao sredstvo leèenja antraksa koriste se antibiotici. Sekretar Tompson je opisao obolelog kao èoveka koji voli prirodu i koji je neposredno pre prijema u bolnicu boravio u državi Severna Karolina, gde je dosta vremena proveo van kuæe, pa je èak pio i vodu iz potoka. Gospodin Tompson je naglasio da nema razloga za paniku: “Ovo je izolovan sluèaj i nije zarazan. Nema dokaza da je u pitanju terorizam. Takodje nema dokaza da su druge osobe obolele od antraksa”.

Zdravstveni organi širom SAD se nalaze u povišenom stepenu gotovosti nakon teroristièkih napada 11-og septembra. Istraga u vezi tih napada je otkrila da su teroristi razmatrali moguænost širenja hemijskih ili bioloških agenasa – eventualnom primenom aviona za zaprašivanje.

XS
SM
MD
LG