Linkovi

Britanski premijer u poseti Rusiji - 2001-10-05


Britanski lider se zahvalio svom domaæinu na pomoæi koju pruža, rekavši da želi da oda priznanje èvrstini ruskog predsednika i ruskog naroda u odnosu na nedavne dogadjaje.

”Èinjenica da je Rusija pokazala solidarnost sa žrtvama 11. septembra predstavlja izvor ogromne podrške i dubokog saoseæanja u ovom trenutku,“ rekao je britanski premijer.

Gospodin Bler je rekao da Rusija ima iskustva u hvatanju u koštac sa terorizmom, posle, kako je rekao, ”užasnih teroristièkih akcija 1999. godine,“ kada je na stotine ljudi poginulo u nizu eksplozija po stambenim zgradama u Rusiji. Ruska vlada je za to okrivila pobunjenike u secesionistièkoj republici Èeèeniji, ali do sada niko nije izveden pred sud. Britanski premijer je istakao da saradnja u borbi sa terorizmom predstavlja novu priliku za Rusiju i zapadne države da prevazidju odnose iz doba Hladnog rata i uspostave novo partnerstvo.

Bler je u Moskvu doputovao avionom juèe popodne, odmah posle govora koji je održao u britanskom parlamentu. Tom prilikom on je rekao kako nema sumnje da je Osama bin Laden odgovoran za napade na Njujork i Vašington, ali da svet mora da u vrh svojih prioriteta stavi humanitarnu pomoæ avganistanskom narodu.

Ruski predsednik je izjavio da se u tome potpuno slaže sa britanskim premijerom i istakao da njihova borba nije uperena protiv avganistanskog naroda veæ protiv bin Ladena i onih koji mu pomažu.

Atmosfera u kojoj se odigrava njihov susret dobila je dodatnu dramatiku kada je stigla vest da su ovdašnji funkcioneri otvorili istragu o tome da li su teroristi možda uzrokovali eksploziju ruskog putnièkog aviona. Avion Sibirskog aerotransporta, na letu broj 1812, pao je u podruèju Crnog mora dubine oko hiljadu metara, na oko 185 kilometara jugozapadno od poznatog letovališta Soèi. Posade drugih obližnjih aviona su izvestile da su videle da je avion eksplodirao u vazduhu. Predsednik Putin je kratko vreme posle nesreæe izjavio da je moguæe da se radi o teroristièkom delu. Tokom juèerašnje konferencije za štampu on je odbacio izveštaje da su avion možda sluèajno oborile ukrajinske oružane snage koje su sprovodile vežbe u toj oblasti.

Predsednik Putin je rekao da naoružanje koje su Ukrajinci koristili nije imalo dovoljan domet da obori ruski avion. Kabinet britanskog premijera nije objavio pojedinosti o njegovom putu, ali u izveštajima objavljenim u britanskoj štampi se kaže da æe on danas pre podne nastaviti za Pakistan, a zatim za Oman, gde oko 20 hiljada britanskih vojnika uèestvuje u ranije planiranim vojnim vežbama.

XS
SM
MD
LG