Linkovi

Reagovanja na predstojeæu kampanju protiv terorizmma u Pakistanu - 2001-09-26


Prošle nedelje, predsednik Pakistana, general Pervez Mušaraf, obeæao je podršku svoje zemlje medjunarodnim nastojanjima da se Osama bin laden i èlanovi njegove organizacije Al-Kaida izvedu pred lice pravde, pošto ih je predsednik Buš oznaèio kao glavne osumnjièene za teroristièke napade na SAD u kojima je poginulo više od šest hiljada ljudi. Dopisnik Glasa Amerike, Džim Tipl, javlja iz Islamabada da mnogi analitièari kažu da, suprotno oèekivanjima, ovaj potez generala Mušarafa, nije do sada naišao na znaèajnije protivljenje u Pakistanu.

Demonstranti koji su prošlog petka izašli na ulice Islamabada u znak protesta protiv odluke generala Mušarafa da podrži akcije Sjedinjenih Država protiv Osame bin Ladena, bili su svakako glasni u svom protivljenju njegovoj politici, ali su ipak protestovali mirno. Vodje demonstracija koje predstavljaju verske politièke stranke bliske avganistanskom Talibanu najavljivale su stotine hiljade demonstanata i moguæe nasilne incidente. U Karaèiju, na jugu Pakistana, život su izgubila èetiri demonstranta, ali se nemiri nisu proširili na druge delove zemlje. Neki od pakistanskih politièkih analitièara, kao što je penzionisani general Talad Masud, koji se sada bavi pisanjem kolumni za novine, kažu da su verski lideri pogrešno ocenili raspoloženje javnosti u zemlji: “Mislim da æe se ovakva situacija održati. Smatram da verski lideri, i ukoliko se protive generalu Mušarafu, uglavnom poziraju za javnost. Njihovi interesi, a u nekim sluèajevima i izvori finansijske podrške, su pod udarom, zbog èega oni podižu galamu. Prema tome, oni u suštini nisu ideološki motivisani. Ipak, moram da upozorim da, ukoliko bude dosta žrtava medju civilnim stanovništvom u Avganistanu, svakako postoji opasnost da se strasti uzburkaju pošto bi politièke i verske stranke želele to da iskoriste. Medjutim, mislim da æe Sjedinjene Države i druge èlanice koalicije voditi raèuna o tome”.

Verski motivisano nansilje je nešto èega se mnogi Pakistanci plaše. 1977. godine, verska stranka Džamaat-e-Islami predvodila je uliène demonstarcije koji su doprinele svrgavanju vlade premijera Zulfikara Ali Butoa i dovele do vojnog udara. Neki od analitièara ukazuju da verske stranke u Pakistanu nikad nisu prolazile dobro na izborima i da su na nekoliko poslednjih izbora dobijale oko dva odsto glasova u celoj zemlji. Rasul Bakš Rais, direktor Centra za regionalne studije na Univerzitetu Kvaid-i-Azam, u Islamabadu, kaže da se mnogi Pakistanci pribojavaju sektaškog nasilja, koje neke verske stranke podstièu. On dodaje da bi mnogi Pakistanci pozdravili suzbijanje ekstremistièkih elemenata unutar Talibana, pošto oni podstièu nasilje unutar Pakistana: “Ogromna veæina Pakistanaca je bila svedok razornih posledica terorizma po pakistansko društvo. Govorim o etnièki motivisanom terorizmu u Karaèiju i, uopšte, o sektaškom terorizmu u Pakistanu, a sektaški i verski teroristi su povezani sa Talibanom. Ljudima je dosta toga i vide moguænost da u ovom ratu bar pakistansko drustvo bude “oèišæeno” od tih elemenata”.

Medjutim, Rasul Bakš Rais, i drugi analitièari, takodje upozoravaju da Pakistanci neæe podržati ono što nazivaju - uspostavljanjem marionetskog režima u Avganistanu, koji bi bio sastavljen od elemenata neprijateljskih Pakistanu. To bi, kako oni smatraju, moglo da uznemiri Pakistance, koji sada podržavaju borbu protiv terorizma, i da dovede do negativnih efekata u Pakistanu.

XS
SM
MD
LG