Linkovi

Predsednik Buš izdao uredbu o finansijskim merama protiv terorista - 2001-09-25


Predsednik Buš je rekao da novac predstavlja žilu kucavicu terorizma i da je vreme da svet preseèe finansijske tokove teroristima: “Danas smo zapoèeli napad na finansijske temelje globalne mreže terorizma”.

Potezom pera Predsednik je zamrznuo imovinu 27 organizacija i pojedinaca i zabranio poslovne transakcije sa njima. Na vrhu liste su Osama bin Laden i Al-Kaida: “Na listi su teroristièke organizaicije, pojedini lideri terorista, i korporacije koje služe kao paravan za teroriste, kao i nekoliko neprofitnih organizacija”.

Organizacije koje je predsednik pomenuo nalaze se u nekoliko zemalja, medju kojima su Egipat, Alžir, Somalija i Filipini. Predsednik je priznao da je finansijsko poslovanje tih organizacija sa Sjeidnjenim Državama ogranièenog karaktera, zbog èega je izdao ultimatum stranim bankama – “ili æete poslovati sa nama - ili sa teroristima. Ako nam ne pomognu tako što æe nam dostaviti informacije ili što æe zamrznuti fondove terorista, Sekretarijat za finansije sada ima ovlašæenje da zamrzne sredstva tih banaka i da obustavi njihovo poslovanje u Sjedinjenim Državama”, rekao je predsednik Buš.

Funkcioneri Bele kuæe smatraju da æe Sekretarijat za finansije upotrebiti to ovlašæenje veoma pažljivo, dodajuæi da bi neke zemlje trebalo da izemene svoje zakone, da bi mogle da ispune amerièke zahteve. Predsednik Buš je izneo saopštenje o finansijskim merama u Ružiènjaku Bele kuæe u prisustvu sekretara za finansije Pola O’Nila i državnog sekretara Kolina Pauela. Pauel je juèe izjavio da èe Sjedinjene Države uskoro dostaviti dokaze o povezanosti Osame bin Ladena sa napadima na STC i Pentagon svojim saveznicima. Medjutim, Predsednik Buš je naglasio da informacije koje bi mogle da ugroze istragu ili antiteroristièku kampanju neæe biti objavljene: “Ukoliko budemo objavili tajne informacije uèiniæemo naš rat protiv terorizma mnogo težim”.

Posle sveèanosti u Ružiènjaku Bele kuæe Predsednik Buš je razgovarao sa kanadskim premijerom Žanom Kretijenom. Njihov susret je uglavnom bio posveæen pograniènoj bezbednosti i završio se obeæanjem o saradnji u borbi protiv terorizma. Kanadski premijer je prvi od nekoliko svetskih lidera koji æe posetiti Belu kuæu ove nedelje. Japanski premijer æe se sastati sa Predsednikom Bušom danas, a premijer Belgije u èetvrtak. U petak, amerièki predsednik æe se sastati sa Jordanskim kraljem Abdulahom, prvim šefom jedne arapske države koji æe posetiti Belu kuæu posle teroristièkih napada 11. septembra.

XS
SM
MD
LG