Linkovi

Ujedinjene nacije upozoravaju Taliban - 2001-09-19


Savet bezbednosti je u punom sastavu od predstavnika 15 država saslušao izveštaj o Avganistanu, koji je podneo podsekretar za politièke poslove, Kjeran Pendergast. Na zatvorenoj sednici Pendergast je dva i po sata opisivao èlanovima Saveta trenutnu politièku, vojnu i humanitarnu situaciju u Avganistanu. Posle sednice, predsedavajuæi Saveta, Francuz Žan Levit, rekao je novinarima da Savet bezbednosti ima jednu jedinu poruku za Taliban:

”Danas, postoji jedna i samo jedna poruka Saveta bezbednosti Talibanu. Primenite rezolucije saveta bezbednosti, naroèito rezoluciju broj 1333, i to momentalno i bezuslovno,“ rekao je Žan Levit.

Pomenute rezolucije zahtevaju da Taliban preda Osamu bin Ladena vlastima zemlje u kojoj je optužen, što se odnosi na Sjedinjene Amerièke Države. Rezolucijama se takodje zahteva da Taliban zatvori sve logore za obuku terorista u onim podruèjima koja su pod njihovom kontrolu. Ranije juèe, ambasador Avganistana u Ujedinjenim nacijama je zatražio od Saveta bezbednosti da održi punu, otvorenu sednicu o Avganistanu. Ambasador Ravan Farhadi, koji predstavlja takozvani Severni savez, koji se bori protiv Talibana, takodje je rekao da bi njegova vlada trebalo da bude konsultovana pre bilo kakve spoljne vojne intervencije u Avganistanu.

XS
SM
MD
LG