Linkovi

Istraga i dalje usredsreðena na nemaèki grad Hamburg - 2001-09-17


Policije u brojnim evropskim državama pokušavaju da prate kretanje nekolicine osoba osumnjièenih za umešanost u teroristièke napade u Njujorku i Vašingtonu. Dopisnik Glasa Amerike iz Brisela, Rodžer Vilkison, izveštava da je istraga i dalje usredsreðene na nemaèki grad Hamburg, gde su vlasti saopštile da su trojica osumnjièenih zajedno stanovala.

Kancelarija nemaèkog Federalnog tužioca sada usredsreðuje pažnju na Zijada Samira Džaraha, Libanca koji je bio u otetom avionu koji se srušio u Pensilvaniji. Taj avion, za koji pojedini amerièki zvaniènici veruju da se kretao prema Beloj kuæi ili predsednièkom skloništu u Kemp Dejvidu, srušio se u otprilike isto vreme kada su dve letelice udarile u kule Svetskog trgovinskog centra, a treæa pogodila Pentagon.

Kancelarija federalnog tužioca je saopštila da je Džarah živeo u Hambrugu, ali da je èesto odlazio u Bohum, kod svoje devojke za koju se navodi da je posle napada nestala. Ista kancelarija je saopštila da se sada analizira dokazni materijal pronaðen u dva stana u Bohumu i da se traže veze koje bi mogle da dovedu do poznanika ili sauèesnika osumnjièenih osoba.

Nemaèki dnevnik “Vestdojèe algemajne cajtung”, navodeæi izvore iz nemaèke službe bezbednosti, izveštava da je Džarah studirao na hamburškom Tehnièkom univerzitetu, pre nego što je prošle godine otišao da bi pohaðao letaèku školu u Floridi. Takoðe se navodi da je – dok je bio u Hamburgu – bio èlan islamske organizacije koju je vodio Muhamed Ata, koga je amerièka vlast osumnjièila za otmicu prvog aviona koji je udario u Svetski trgovinski centar.

Muhamed Ata je takoðe pohaðao letaèku školu u Floridi, kao i još jedan od njegovih hamburških saradnika, Maruan Šehi, koga amerièki istražitelji sumnjièe da je bio u drugom avionu koji je udario u Svetski trgovinski centar. U meðuvremenu, belgijska policija drži u pritvoru dvojicu Severnoafrikanaca uhapšenih prošlog èetvrtka, za koje tvrdi da pripadaju jednom radikalnom islamskom pokretu. Jedan od dvojice je optužen za pokušaj rušenja zgrada pomoæu eksploziva, posedovanje vojnog naoružanja i kršenje belgijskog zakona koji se odnosi na privatne milicije. Drugi je optuužen za sauèesništvo, ali policija nije saopštila druge detalje.

Francuski mediji tvrde da su to osobe koje su planirale napad na amerièku ambasadu u Parizu, zbog èega æe sutra u Brisel da doputuju dva francuska inspektora - da ih saslušaju.

Nemaèki i francuski istražitelji su saopštili da nemaju dokaze na osnovu kojih bi bilo koji od tragova koje prate mogli da dovedu do Osame bin Ladena, osobe koju je Vašington imenovao kao glavnog osumnjièenog za teroristièke napade.

Šef Europola, službe Evropske unije za sprovoðenje zakona, upozorio je da ne treba žuriti u optuživanju Bin Ladena za smišljanje ovih napada. Jirgen Šterbek je izjavio londonskom listu “Dejli telegraf” da ima mnogo ljudi koji dele Bin Ladenovu ideologiju i da su neki od njih možda èak i u njegovim bazama za obuku. Meðutim, kako je istakao Šterbek, to ne mora da znaèi da je on taj koji im nareðuje.

XS
SM
MD
LG