Linkovi

Karla del Ponte u poseti Beogradu - 2001-09-04


Glavni tužilac Haškog tribunala stigla je sinoæ u Beograd sa zahtevima da svi optuženi za ratne zloèine moraju biti izruèeni tom meðunarodnom sudu, bez obzira da li ih u Jugoslaviji štiti bilo kakva vrsta domaæeg imuniteta. Ona æe to sutra saopštiti i svojim domaæinima, a jedan od njih - srpski premijer Zoran Ðinðiæ - izjavio je da ”Statut suda u Hagu jeste za nas merodavan, jer smo èlanica Ujedinjenih nacija, ali ne može biti diskusije o recimo izruèenju predsednika Srbije Milana Milutinoviæa Haškom tribunalu. Postoje odreðeni limiti u unutrašnjem zakonodavstvu, to je imunitet odreðenih nosilaca funkcija i tu meðunarodno zakonodavstvo ne može biti iznad našeg, tako da oko toga nema diskusije,“ rekao je Ðinðiæ.

Meðutim, struènjaci za meðunarodno pravo ne dele mišljenje premijera Ðinðiæa. Jedan od njih, Milan Šahoviæ, izjavio je da predsednik Srbije Milan Milutinoviæ ne može biti zaštiæen imunitetom od Haškog tribunala jer u skladu sa meðunarodnim pravom šefovi država, bilo aktuelni bilo bivši, ne mogu uživati imunitet ukoliko su prekršili Povelju Ujedinjenih nacija ili statut meðunarodnog suda.

Profesor meðunarodnog prava Vojin Dimitrijeviæ potvrðuje postojanje klauzule o imunitetu šefa države, ali samo kad bi se on isporuèivao nekoj drugoj državi. A pitanje je da li je Milutinoviæ predsednik države ako Srbija nije meðunarodni subjekt, kaže Dimitrijeviæ.

Republièki ministar pravde i predsednik Demohrišæanske stranke Srbije Vladan Batiæ izrazio je nadu da æe rekonstruisana savezna vlada doæi do nekog Predloga zakona o saradnji sa Haškim tribunalom, kako ne bi ponovo Vlada Srbije morala da odradi posao savezne vlade. Ukoliko tog zakona ne bude, Batiæ je najavio da æe ”srpska vlada ponovo postupiti isto kao u sluèaju izruèenja Miloševiæa ako nas neko stavi pred svršen èin. Reagujemo uvek u interesu graðana Srbije, a ne u interesu maratonskih prièa o zakonitosti i ustavnosti,“ rekao je Batiæ.

Ministar Batiæ je takodje najavio da æe za nekoliko dana poèeti eshumacija leševa iz masovne grobnice kraj jezera Peruæac, kod Bajine Bašte. ”Bez obzira koliko je to neprijatno i bez obzira na èesto zlonamerno tumaèenje mi moramo rasvetliti sve sporne detalje i jednostavno pristupiti toj eshumaciji,“ rekao je Batiæ.

Predstavnici policije saopštili su nedavno da je više od 340 leševa iskopano u do sada otkrivenim masovnim grobnicama u Srbiji. Glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte posetiæe sutra jednu od tih grobnica u Batajnici, gde je na jednom mestu pronaðeno izmeðu 36 i 40 tela, a na drugom mestu gde iskopavanje još traje pronaðeno je do sada 230 leševa.

XS
SM
MD
LG