Linkovi

Antiraketna odbrana - da ili ne? - 2001-08-02


Uspešna proba podsticaj je za ceo anti-raketni program, rekao je na nedavnom pretersu u Senatu general potpukovnik, Ronald Kadiš, direktor Organizacije za balistièke rakete:

“Svakako smo pitanje raketne odbrane pomerili od faze izuma, koji je veoma težak za ostvarivanje do faze konstrukcije. U tom smislu, ostvarujemo ogroman napredak. Meðutim, dosadašnje probe su samo deo dugog puta do potpunog ostvarenja”.

Republikanski senator Džesi Helms je ukazao na tvrdnje skeptika da preduzimljivi neprijatelj može da nadmudri svaku odbranu. Pre svega bi mogao da proizvede dovoljno raketa da savlada odbranu. General Kadiš je uzvratio da bi se to pitanje moglo rešiti slojevitom odbranom:

“Slojeviti sistem bi predviðao napade u poèetnoj fazi lansiranja, u pola puta i potencijalno u poslednjoj fazi leta, i ako uspemo da ga izgradimo kako smo ga zamislili, taj bi sistem mogao da kontrira svakoj akciji. Ako budemo uspeli da izvodimo napade u svakoj fazi i u svakoj od njih budemo mogli izvoditi višestruke napade, biæe to mnogo uspešnija odbrana, èime bi se smanjio problem kontra-poteza. ”

Demokratski senator Džon Keri je rekao da iako je pristalica ogranièene raketne odbrane da ne razume zašto bi otpadnièke zemlje kao što su, na primer, Severna Koreja i Irak lansirale nuklearnu raketu protiv Sjedinjenih Država kada bi time mogle biti suoèene sa momentanom odmazdom, èak potpunim uništenjem. Senator Keri je izrazio uznemirenje što administracija predsednika Džordža Buša izgleda da napušta teoriju o sigurnom meðusobnom uništavanju:

“Potpuno je neshvatljivo da smo se, u stvari, udaljili od koncepta sigurnog meðusobnog uništavanja, jer svi suparnici koji poseduju nuklearno oružje imaju dovoljno bojevih glava da nadjaèaju planirani sistem”.

Daglas Feit, podsekretar za odbranu je odgovorio da je koncepcija meðusobnog uništavanja ostatak Hladnog rata. Funkcionisala je kao teorija, ali danas nije relevantna:

“Ta koncepcija sigurnog meðusobnog uništenja bila je vezana za neprijateljske odnose izmeðu Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza. Odnosi izmedju Sjedinjenih Država i Rusije ni izdaleka nisu neprijateljski kao što su tada bili”.

Senator Keri je uzvratio da nije reè o namerama nego brojevima. Nijedna nuklearna sila ne želi da njen arsenal bude prevaziðen oružjem druge države. Pored toga, dodao je on, menjaju se odnosi izmeðu država. Današnji prijatelji bi sutra mogli postati neprijatelji.

“Razlog protivljenja Rusije i ogorèenost Kineza da taj odbrambeni sistem uèini njihove 23 rakete prevaziðenim, je što znaju to znaèi promenu odnosa snaga”.

Zabrinutost senatora Kerija kao da je podvuèena izveštajima o probi nove ruske rakete dugog dometa, koja je možda konstruisana da probije antiraketnu odbranu.

XS
SM
MD
LG