Linkovi

Malikijeva koalicija vodi na izborima u Iraku


Malikijeva koalicija vodi na izborima u Iraku
Malikijeva koalicija vodi na izborima u Iraku
<!-- IMAGE -->

Delimični rezultati iračkih parlamentarnih izbora pokazuju da je koalicija premijera Nurija Al Malikija u tesnom vodjstvu nad blokom koji predvodi bivši premijer Ijad Alavi.

Rezultati pokazuju da je Malikijeva koalicija u vodjstvu u tri južne, pretežno šiitske provincije. To joj daje malu prednost nad Alavijevim blokom koji je u prednosti u dve provincije koje se graniče sa Iranom. Ostali rezultati koji su predstavljeni javnosti su još samo iz Irbila, provincije na severu.

Izborni zvaničnici saopštili su da je Kurdska alijansa u prednosti u toj provinciji koja je deo autonomnog kurdistanskog regiona. Objavljeni su preliminarni rezultati samo za 7 od 18 provincija. Rezultati za Bagdad još nisu objavljeni.

Koalicija Irakija i šiitski Irački nacionalni savez (INA) u četvrtak su se žalili na brojne primere kradje glasova i pozvali na veću transparentnost procesa prebrojavanja glasova. Irakija tvrdi da su, u nekim slučajevima, glasovi pronadjeni u kontejnerima za otpatke. Stranka navodi da se glasovima manipuliše kako bi se popravio rezultat koalicije premijera Malikija.

Britanski parlamentarac Stron Stivenson takodje je izjavio da je došlo do falsifikovanja izbornih rezultata.

XS
SM
MD
LG