Linkovi

Snažan zemljotres u Čileu za vreme Pinjerine inauguracije


Snažan zemljotres u Čileu za vreme Pinjerine inauguracije
Novi predsednik Čilea, desničar Sebastijan Pinjera, položio je zakletvu u trenutku dok je serija naknadnih zemljotresa pogodila njegovu zemlju. Novi potresi su uplašili prisutne gradjane, ali, po svemu sudeći, u njima nema povredjenih.

<!-- IMAGE -->

Potrese su osetili zvaničnici koji su se okupili na Pinjerinoj inauguraciji u zgradi Kongresa u primorskom gradu Valparaiso, 130 kilometara od Santjaga. Iako su se zgrade i prozori tresli, inauguracija je nastavljena bez prekida.

Američko geološko društvo saopštilo je da je najjači novi potres imao jačinu od 6,9 stepeni Rihterove skale, a njegov epicentar je bio u regionu Libertador, 145 kilometara jugozapadno od glavnog grada.

Bio je to jedan od najsnažniji potresa koji su pogodili Čile od kada je oko 500 ljudi krajem februara izgubilo život u zemljotresu jačine 8,8 stepeni Rihterove skale. Čileanske vlasti izdale su danas upozorenje na cunami u primorskim područjima.

Sebastijan Pinjera nasledio je prvu predsednicu Čilea, socijalistkinju Mišel Bašele, kojoj je ustavom zabranjeno da se po drugi put kandiduje na predsedničkim izborima. Očekuje se da će Pinjera, ekonomista sa diplomom Harvardskog univerziteta, usmeriti čileansku ekonomiju ka politici koja se više oslanja na slobodno tržište. To je prvi put da je vlast u Čileu preuzeo konzervativni predsednik od kada je demokratija ponovo uspostavljena u zemlji 1990 godine.
XS
SM
MD
LG