Linkovi

Karzai: Nema posredničkih ratova u Avganistanu


Karzai: Nema posredničkih ratova u Avganistanu
<!-- IMAGE -->

Avganistanski predsednik Hamid Karzai kaže da ne želi posrednički rat izmedju Pakistana i Indije, ili Irana i Sjedinjenih Država u Avganistanu.

U razgovoru sa novinarima skupa sa pakistanskim premijerom, Jusufom Rezom Gilanijem, nakon njegove dvodnevne posete Islamabadu, Karzai je istakao da nijednoj zemlji neće biti dopušteno da koristi avganistansku teritoriju da bi kovala zavere protiv druge zemlje.

Naime i Indija i Pakistan nastoje da steknu sfere uticaja u Avganistanu. Indija optužuje Pakistan da podržava ekstremističke grupe koje vrše napade na indijske interese.

Pakistan pak optužuje Indiju da gradi diplomatske misije u Avganistanu koje tajno pružaju podršku anti-vladinim grupama u Pakistanu.

Iran i Sjedinjene Države su nedavno razmenili optužbe da igraju dvostruku igru, javno podržavajući avganistansku vladu dok se tajno upuštaju u aktivnosti koje je potkopavaju.

Predsednik Karzai je pozdravio ponudu Pakistana da pomogne avganistanskoj vladi u izmirenju sa ekstremistima iz redova Talibana. Karzai planira da u aprilu održi konferenciju u cilju izmirenja sa Talibanom.

Pakistanski premijer Gilani je obećao da će na svaki mogući način pomoći avganistanskom narodu da stabilizuje svoju zemlju.

XS
SM
MD
LG