Linkovi

Džozef Bajden: Nema odlaganja bliskoistočnih mirovnih razgovora


<!-- IMAGE -->

Američki potpredsednik Džo Bajden rekao je da bi mirovni razgovori između Izraelaca i Palestinaca trebalo da počnu odmah, uprkos spornom izraelskom planu za izgradnju 1600 stanova u okupiranom Istočnom Jerusalimu.

Govoreći na univerzitetu u Tel Avivu, poslednjeg dana svoje posete Izraelu i palestinskim teritorijama, Bajden je rekao da bi ti razgovori trebalo da počnu jer, kako se izrazio, "kada se napredak odlaže, ekstremisti iskorišćavaju naše razlike." Bajden danas odlazi u Jordan radi razgovora sa kraljem Abdulom.

Palestinski funkcioneri kažu da Izrael mora da otkaže projekat izgradnje stanova u Jerusalimu pre nego što oni pristanu na učešće u bilo kakvim razgovorima.

U svom današnjem govoru Bajden je rekao da je dobio uveravanja od izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da izgradnja stanova neće početi za nekoliko godina, što će izraelskim i palestinskim pregovaračima dati vremena da pokušaju da reše to pitanje.

Premijer Netanjahu je izrazio žaljenje zbog toga što je odluka o izgradnji stanova objavljena u utorak, kratko vreme pošto je Bajden stigao u Jerusalim, kako bi promovisao američki plan za indirektne pregovore između Izraelaca i Palestinaca. Ali Netanjahu nije nagovestio nameru da opozove tu odluku.

Američki potpredsednik je juče kritikovao odluku izraelske vlade kojom je odobren projekat izgradnje stanova, rekavši da ona potkopava poverenje potrebno za obnavljanje mirovnih razgovora sa Palestincima.

XS
SM
MD
LG