Linkovi

Bajden: SAD posvećene bezbednosti Izraela


<!-- IMAGE -->

Potpredsjednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden kazao je da su Sjedinjene Države apsolutno posvećene bezbjednosti Izraela. Bajden, najviši zvaničnik Obamine administracije koji je posjetio tu zemlji, sastao se danas sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i predsjednikom Šimonom Peresom.

Potpredsjednik Sjedinjenih Država, koji se prvo sastao sa izraelskim predsjednikom Šimonom Peresom, poručio je da je bezbjednost Izraela i dalje ključna za Vašington.

"Napredak na Bliskom istoku se postiže kada svi shvate da između Sjedinjenih Država i Izraela ne postoji prazan prostor, a to posebno važi kada je u pitanju izraelska bezbjednost.”

Izraelske vlasti su najviše zabrinute zbog iranskog nuklearnog programa koji je, kako je istakao Bajden, jedan od glavnih prioriteta američke administracije.

“Riješeni smo da spriječimo Iran da razvije nuklearno oružje i sarađujemo sa velikim brojem država širom svijeta da bismo ubijedili Teheran da ispuni svoje međunarodne obaveze.”

Izraelski premijer je pozdravio, kako je naveo, Obamine napore da ubijedi međunarodnu zajednicu da uvede strožije sankcije Iranu.

"Što sankcije budu strožije, izvjesnije je da će iranski režim biti prinuđen da bira između unaprijeđenja nuklernog razvoja i obezbjeđivanja sopstvene budućnosti.”

Visoki američki zvaničnik došao je u Izrael u trenutku kada su izraelske i palestinske vlasti prihvatile da nastave indirektne mirovne razgovore, uz posredovanje Sjedinjenih Država.

"Nadamo se da će ti razgovori rezultirati, što se konačno mora dogoditi, pregovorima i direktnim razgovorima dvije strane. Za postizanje istorijskog mira biće potrebno da obje strane preuzmu istorijski smjele obaveze.”

Potpredsjednik Sjedinjenih Država će se sjutra na okupiranoj Zapadnoj obali sastati sa palestinskim liderima.

XS
SM
MD
LG