Linkovi

Svetski sajam elektronike u Hanoveru


<!-- IMAGE -->

Trodimenzionalne slike, elektronske knjige, najnovija tehnologija za automobile - sve je to bilo izloženo prošle nedelje na sajmu elektronike CeBIT, u Hanoveru, u Nemačkoj. Zemlja-partner ove godine je bila Španija, a izloženi proizvodi došli su iz 68 zemalja.

Prošle nedelje, Hanover je bio prestonica elektronike. Parola ovogodišnjeg sajma glasila je "Dobrodošli u povezani svet," odražavajući dominaciju tehnologije komunikacija.

Dok filmovi sa trodimenzionalnom slikom osvajaju bioskope, ta tehnologija već se seli u televizore, stabilne i mobilne kompjutere, čija prodaja se očekuje već sredinom ove godine.

Kompanija Ejser prikazala je svoj noutbuk sa 3D slikom. Ugrađeni medija plejer pretvara obične dvodimenzionalne slike i video u trodimenzionalne, a sve što je potrebno za gledanje su polarizovane naočare.

Menadžer Ejsera za Nemačku, Aleksander Kal, očekuje veliko interesovanje.

"Vlasnici kućnih bioskopa, korisnici multimedija, arhitekte, i naravno, ljubitelji igrica. Te četiri grupe su nam najvažnije. Trenutno, najbolje reaguju ljubitelji igrica. 3D filmovi su već u bioskopima pa nećemo monogo morati da ubedjujemo kupce, jer već znaju o čemu pričamo," kaže Aleksander Kal.

<!-- IMAGE -->

U paviljonu telekomunikacija kompanije su prikazale najnovija rešenja za prenošenje sve većeg obima podataka. Proizvođači najavljuju novu, četvrtu generaciju mobilnih komunikacija - skraćeno 4G - bržu i bolju od sadašnje treće generacije.

Firma Alkatel Lusent prikazala je multimedijalni uređaj za automobile.

"U budućnosti imaćemo u kolima sve tehnološke mogućnosti koje sada imamo kod kuće - dakle, pristup bilo kojim sadržajima ili aplikacijama koji postoje ili će postojati," rekao je predstavnik firme Alkatel Lusent, Uli Melman.

Takođe je predstavljen novi nemački pasoš. Predstavnik nemačkog MUPa, Jan Meler, kaže da je ovaj manji i pogodniji.

"Novi pasoš biće veličine kreditne kartice i zgodniji za novčanik, ali sadržavaće mnogo više podataka nego stari," kaže Meler.

Novi pasoš pojaviće se u opticaju krajem ove godine.

Inače, na ovogodišnjem sajmu CeBIT izlagalo je 4157 kompanija, iz 68 zemalja, a broj posetilaca dostigao je nekoliko stotina hiljada.

XS
SM
MD
LG