Linkovi

Cvetković: BDP od dva odsto - nije dovoljan


Cvetković: BDP od dva odsto - nije dovoljan

<!-- IMAGE -->

Biznis forum na Kopaoniku, poznat i kao "Srpski Davos", koji se bavio pitanjem Srbije posle izlaska iz krize, otvorio je premijer Mirkom Cvetković, poručujući da još ne postoje pouzdani podaci o tome da Srbija izlazi iz krize. "Ipak, postoji niz pokazatelja koji nas navode da sa optimizom očekujemo taj trenutak", dodao je Cvetković.

Ključni izazovi u 2010-toj - prema rečima premijera - biće zaustavljanje porasta nezaposlenosti, povećanje domaće potražnje i makroekonomska stabilnost, sa fokusom na inflaciju i kurs dinara. Ciljevi Vladine politike u ovoj godini biće stabilnost domaće valute, smanjenje javne potrošnje, očuvanje socijalne sigurnosti, nastavak reforme javnog sektora, borba protiv korupcije i kriminala, ali je ključna stvar rast privredne aktivnosti. Pri tome, kako kaže Mirko Cvetković, planirani rast BDP-a od dva odsto nije dovoljan:

"Ukoliko ne budemo uspeli da ostvarimo veći rast od dva odsto u ovoj godini, to će za nas i dalje biti vrlo slično godini krize, jer se neće imati veći osećaj nekog boljitka koji se ostvario. Nama je potreban rast od najmanje pet ili šest odsto godišnje ukoliko želimo da idemo napred".

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić rekao je da će predložiti MMF-u odmrzavanje plata u javnom sektoru po umerenoj formuli, što će državu koštati oko 10 miliona dinara, ali će značajno uticati na povećanje domaće potrošnje. Dinkić kaže da njegovo ministarstvo ima plan kako da pomogne građanima u ovoj teškoj situaciji – a istovremeno poveća i potražnju:

"Ministarstvo ekonomije će uskoro predložiti Vladi jedan model subvencionisanih keš kredita za građane u iznosu do 3.000 evra, za ljude koji spadaju u srednju klasu ili ljude sa nižim primanjima. Dakle, za te kredite neće moći da konkurišu bogati građani. Banke bi ih odobravale, država subvencionisala kamatu. Ideja je da budu dinarski na period od tri godine sa godinu dana počeka".

Ministarka finasija Dijana Dragutinović se, pred privrednicima na Kopaoniku, založila za poresku reformu kojom bi se povećali porezi na potrošnju, a smanjili porezi na plate.

Guverner Radovan Jelašić je upozorio da privredni rast zasnovan na prekomernoj domaćoj potrošnji može dovesti do grčkog scenarija:

"Bilo bi u najmanju ruku neodgovorno da dođe do povećanja penzija i zarada isključivo na osnovu povećanog zaduživanja. Trebalo bi da imamo realno prihode – poreski prihodi bi pre svega trebalo da budu povećani i iz toga da dođe do povećanja", rekao je Jalašić.

Inače, ovogodišnji Biznis forum na Kopaniku organizovali su, uz podršku Vlade, Savez ekonomista Srbije i Udruženje korporativnih direktora. Na Biznis forumu Kopaonik najavljeno je više od 450 učesnika iz zemlje i inostranstva, od kojih će 80 učestvovati u radu okruglih stolova.

XS
SM
MD
LG