Linkovi

Bajden: Američka predanost izraelskoj bezbednosti „kompletna“


<!-- IMAGE -->

Američki potpredsednik Džo Bajden obećao je „potpunu“ američku predanost bezbednosti jevrejske države dok se izraelski i palestinski funkcioneri pripremaju za indirektne mirovne razgovore.

Bajden je to izjavio danas, u Jerusalimu, nakon razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i predsednikom Šimonom Peresom. Bajden je najviši američki funkcioner koji posećuje Izrael i Zapadnu obalu od kako je administracija predsednika Obame preuzela položaj, pre godinu dana.

Američki potpredsednik je pozdravio dogovor Izraela i Palestinaca da započnu indirektne razgovore kao „povoljnu priliku“ za mirovni proces. On je rekao da se na Bliskom istoku obično beleži napredak onda kad svi znaju da Sjedinjene Države i Izrael isto razmišljaju.

Potpredsednik Bajden treba da se sastane sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom sutra, u Ramali. Palestinski i izraelski funkcioneri juče su se složili da nakon 14-mesečnog prekida obnove pregovore uz posredovanje američkih izaslanika. Medjutim, još nije objavljen datum početka indirektnih razgovora.

XS
SM
MD
LG