Linkovi

Evropske NVO: Ženama izmiče ravnopravnost


Evropske NVO: Ženama izmiče ravnopravnost
Evropske NVO: Ženama izmiče ravnopravnost
<!-- IMAGE -->

Na medjunarodni Dan žena iz Brisela upozoravaju - žene još uvijek u državama Unije primaju manje nadnice od muškaraca za istu vrstu posla. Ukoliko se nejednakost medju polovima bude ispravljala ovim tempom, biće potrebno više od 100 godina da muškarci i žene budu ravopravni.

I danas u EU žene nisu ravnopravne sa muškarcima. Za isti posao, često sa većom osposobljenošću, one primaju, u prosjeku, 17 posto nižu nadnicu, saopšteno je uz Medjunarodni dan žena, uz ogradu da se situacija razlikuje od države do države i da su, po pravilu, prava žena više ugrožena u privatnim nego u društvenim kompanijama. Tumači se to snažnijom lupom javnosti u kompanijama čije većinsko vlasništvo ima država.

Predstavnica Sindikalne unije ABV-FGTB, iz Belgije, Gita Fanpeborg ističe:

"Žene rade u sektorima koji su manje plaćeni, više od muškaraca radi privremene poslove, teže im je uspostaviti balans izmedju privatnog života i posla i imaju ono što zovemo 'stakleni plafon', što znači nemogućnost da dobiju vrhunske poslove."

Ove godine Evropska komisija i druge ključne evropske institucije nastoje da prenesu fokus na borbu protiv nasilja nad ženama, čemu je dio posvećen i današnji skup u Savjetu ministara.

Španska ministarka za ravnopravnost i predsjedavajuća Savjeta ministara,

<!-- IMAGE -->

Bibiana Aído, tom prilikom je naglasila:

"Za špansko predsjedništvo je veoma važna borba protiv nasilja nad ženama, a danas to postavljamo i na evropski nivo. Neophodno nam je da immaom indikatore, statistiku i izvještaje da bismo znali stvarne dimenzije nasilja nad zzenama u Evropi. Samo sa pravom dijagnozom, bićemo u stanju da nadjemo prava rješenja."

To otvara brojna pitanja na koja trek treba tražiti odgovore jer niko još uvijek nije siguran da zna pravi način ali i prave dimenzije nasilja nad ženama koje se, daleko od očiju socijalnih službi dešavaju svakodnevno širom EU.

U isto vrijeme, Evropske komisija je, objavljujući svoj plan evropskog oporavka i razvoja do 2020. u vrh pažnje stavila upravo borbu za jednakost polova koja, kako upozoravaju nevladine organizacije, ako se bude išlo ovim tempom, neće biti ostvarena ni u narednih 100 godina.




XS
SM
MD
LG