Linkovi

Izložba orhideja u Botaničkoj bašti u Vašingtonu


Izložba orhideja u Botaničkoj bašti u Vašingtonu
<!-- IMAGE -->

Orhideje su stotinama godina bile predmet magičnog obožavanja. Bile su tražene i odgajane na svim kontinentima – izuzev Antarktika. Knjige, filmovi, umetničke slike i fotografije dokumentuju jedno od najsavršenijih tržišta cveća. Nacionalna Botanička bašta i muzejska institucija Smitsonijen, svake godine u Vašingtonu organizuju izložbu orhideja koja privlači veliki broj odgajivača i ljubitelja iz cele zemlje. Ove godine, izložba će biti otvorena tri meseca – do aprila.

Klajv Atio uzgaja orhideje 48 godina. Proteklih 17 vodi računa o kolekciji orhideja u američkoj Botaničkoj bašti.

I dalje sam zaljubljen u suprugu i u orhideje, orhideje su deo moje porodice.“

Orhideje u stakleniku Botaničke bašte su deo zbirke od oko pet hiljada vrsta – među više od osam hiljada biljki. To je najveća zbirka u Botaničkoj bašti.

Mislim da većinu ljudi koji dođu u kontakt s orhidejama, orhideje osvoje. To je kao neka opsesija. Kako biste mogli da odolite ovome.“

Atio posluje po stakleniku kao u svojoj rođenoj kući.

Ova je već neko vreme u cvetu, divna je.“

On poznaje svaku biljku, njeno zdravlje, nagrade koje je osvojila i poreklo. Takođe zna i određene trikove: kako negovati svaku od njih, naročito kada dođe vreme za rasađivanje.

Orhideje su osetljive na viruse i sve alatke moraju da se sterilišu, tako da ja makaze i sve alatke moram da sagorim.“

Malo pomalo, uz mnogo pažnje i ljubavi, stotine orhideja se uzgaje za godišnju izložbu.

Mnogo orhideja čuvamo samo za izložbu.“

<!-- IMAGE -->

Iz staklenika, ove orhideje se pažljivo transportuju u Botaničku baštu, u podnožju američkog Kapitola. Ovde je izloženo oko dve hiljade biljki u cvetu. Erik Livit nadgleda celu operaciju. On objašnjava kako orhideje cvetaju baš u vreme izložbe.

Držimo ih na temperaturi koja potpomaže nastanak cvetnih pupoljaka. Prošle godine smo smanjili temperaturu u stakleniku na pedesetak stepeni Farenhajta, što podstiče razvijanje pupoljaka.“

Livit kaže da pojedini cvetovi mogu da traju nekoliko meseci i dodaje da i vanila potiče od orhideje.

To je porodica koja se sastoji od više od 20 hiljada vrsta i sve su cvetne.“

Livit kaže da pojedini kolekcionari plaćaju hiljade dolara za neku retku orhideju.

Verovatno da na izložbi odjednom možete da vidite nekoliko stotina vrsta. Za neke od njih je teško odrediti cenu, ali bih rekao da na ovakvoj izložbi morate imati orhideja u ukupnoj vrednosti od 50, 60 hiljada dolara. I to bi čini mi se bila veoma niska procena.“

Posle višemesečnih priprema, izložba je konačno otvorena. Kem Renkin je došao iz Nju Hempšira i proveo jutro diveći se cveću.

Gotovo vam se čini kao da se naginju i žele da vas poljube. Volim ih. Orhideje su fantastične.“

Monika Himenez je sa kćerima doša iz Kolumbije, zemlje u kojoj postoji mnoštvo vrsta orhideja.

„Izložba je divna. Svi bi trebalo da dođu da je vide.“

Profesor na Merilendskom univerzitetu Frenk Stivens, došao je da provede dan u Botaničkoj bašti. On kaže da je to prava oaza u gradu.

„To je mesto gde možete da dođete i opustite se i smirite se i popravite svoje mentalno zdravlje.“

Prema tome, radi lepote, mentalnog zdravlja, snimanja veličanstvenih fotografija ili uzgajanja, orhideje izgleda da nam svima pružaju zadovoljstvo.

XS
SM
MD
LG