Linkovi

Pedijatri: Sprečiti česta gušenja hranom


Pedijatri: Sprečiti česta gušenja hranom
Pedijatri: Sprečiti česta gušenja hranom

<!-- IMAGE -->

Svake nedelje po jedno dete u svetu se udavi hranom i umre. Američki pedijatri kažu da smrtni slučajevi zbog hrane mogu da budu sprečeni pošto se suviše često dešavaju. Pedijatri pozivaju na redovnu upotrebu upozoravajućih nalepnica na rizičnoj hrani.

Dobro je da je Nejtan Gelder znao univerzalni znak za davljenje kada je ručao prošle godine sa svojim prijateljem Kaidenom Kondosom. I dobro je da je Keiden znao šta da uradi.

„Davio sam se na viršlu i dao sam univerzalni znak Keidenu da se davim. On je napravio Hajmlikov zahvat na meni.“

Osmogodišnji Markus Mekolins upotrebio je Hajmlikov manevar na svom mladjem bratu kada se on davio zbog novčića.

„Zgrabio sam ga i pritisnuo njegov stomak.“

Zahvaljujući pritisku, novčić je ispao. Markus je dobio medalju za svoje brzo razmišljanje. Hajmlikov zahvat uključuje obuhvatanje obema rukama žrtve davljenja. Napravite pesnicu jednom rukom, drugom pritisnete abdomen žrtve na gore. I dok je dobro znati Hajmlikov zahvat, doktor Geri Smit, pedijatar, kaže da je hrana za koju se smatra da je bezbedna za decu zapravo opasna kao što su zrna groždja, kokice, koštice, viršle i hot dogovi.

Ako je nešto savršen čep za dečji dušnik, onda su to viršle. Ona će se isprečiti tako čvrsto i potpuno blokirati dušnik da će za samo nekoliko minuta, zbog manjka kiseonika, dete umreti“.

Doktor Smit je na čelu Centra za istraživanje povreda u Nacionalnoj dečjoj bolnici u Kolumbusu u Ohaju. On i drugi pedijatri zalažu se za upozoravajuće nalepnice na visoko rizičnoj hrani. U Sjedinjenim Državama, neke igračke, kao što je gumena loptica, moraju da imaju na sebi upozoravajuće nalepnice. Doktor Smit uporedio je te loptice sa žvakaćim gumama.

<!-- IMAGE -->

„Ovo je gumena loptica, istog oblika i veličine, predstavlja istu pretnju za dečji dušnik. Ipak ne postoji propis za sprečavanje da to padne u dečje ruke.“

Američko udruženje pedijatara želi da proizvodjači hrane promene veličinu i oblik rizične hrane. Oni takodje predlažu roditeljima da umanje rizik od davljenja tako što će preseći viršle uzdužno na dva dela, zrno groždja na četiri i smanjiti veličinu ostale hrane koja može da se zaglavi u grlu. Udruženje navodi da neku hranu, kao što su tvrde bombone, razne vrste oraha, semenke, zrna groždja, sirova šargarepa ne bi uopšte trebalo davati deci. Ali, ako dete počinje da se davi i ne pušta nikakav glas ili počinje da plavi, roditelji bi trebalo da znaju Hajmlikov zahvat, dok je za bebe mladje od godinu dana dovoljno i nekoliko tapšanja po ledjima i grudnom košu.

XS
SM
MD
LG