Linkovi

Iračani glasali na izborima uprkos napadima


Iračani glasali na izborima uprkos napadima
Iračani glasali na izborima uprkos napadima

Iračani su uprkos bombaškim i minobacačkim napadima u kojima je danas poginulo 38 ljudi, glasali na parlamentarnim izborima koji se smatraju testom demokratije u zemlji.

<!-- IMAGE -->

Biračka mesta su zatvorena i glasovi se prebrojavaju, ali Ujedinjene nacije kažu da će se na prve rezultate čekati danima. Irački premijer, šiit Nuri al-Maliki, suočen je sa jakim rivalima iz redova bivših šiitskih saveznika, ali i sa sunitskim i kurdskim političarima. Ne očekuje se apsolutna pobeda jedne stranke, tako da će buduća vlada po svemu sudeći biti koaliciona.

Ko god je bude predvodio, nadgledaće povlačenje američkih trupa, koje treba da se završi do kraja naredne godine. Američki predsednik Barak Obama je danas uputio čestitke iračkom narodu, koji je izašao na biračka mesta uprkos nasilju. On je istakao da izlazak birača pokazuje da su Iračani izabrali da oblikuju svoju budućnost kroz politički proces.

Današnji parlamentarni izbori su drugi otkako su snage pod vođstvom Sjedinjenih Država 2003. zbacile s vlasti Sadama Huseina. Izbore su pratili posmatrači Ujedinjenih nacija, Arapske lige, brojnih međunarodnih organizacija i dve stotine hiljada Iračana.

XS
SM
MD
LG