Linkovi

Van Rompuj: Regionalna saradnja ključna za proširenje EU


Van Rompuj: Regionalna saradnja ključna za proširenje EU
Van Rompuj: Regionalna saradnja ključna za proširenje EU

<!-- IMAGE -->

Evropska komisija je spremna da sačini mišljenje o sposobnosti Srbije da postane kandidat za članstvo u Evropskoj uniji čim to od nje zatraži Savet ministara, poručio je danas tokom razgovora sa predsednikom Vlade Srbije, Mirkom Cvetkovićem, predsednik komisije, Žoze Manuel Barozo. Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompuj, koji se takodje sastao sa Cvetkovićem, apelovao je na Srbiju da nastavi sa reformama.

Dio je to akcenata današnjih susreta premijera srpske vlade u Briselu, svojevrstan uvod u priču o tome mogla bi biti poruka koja se čula sa susreta što se zbio tek preko puta Evropske komisije, u Savjetu ministara EU, gdje su se sastali predsjednik Evropskog savjeta, Herman Van Rompuj i novi predsjednik Hrvatske, Ivo Josipović. Nakon sastanka, predsjednik
Evropskog savjeta je rekao:

"Dobra regionalna saradnja na Zapadnom Balkanu je ključna za proces proširenja. Važno je nastaviti na poboljšavanju bilateralnih odnosa, rješavanju graničnih pitanja, povratku izbjeglica. Pozdravljam konstruktivan pristup hrvatskog predsjednika, i njegov interes za dobrosusjedskim odnosima, posebno sa Srbijom. Danas ću se susresti i sa premijerom Srbije, kojem ću prenijeti ovu poruku".

Tako je i bilo. Pored dobrosusjedskih odnosa, razgovarano je tokom susreta sa premijerom Srbije i o procesu reformi i saradnji sa Haškim sudom. Van Rompuj kaže:

"Ohrabrujem premijera da nastave sa reformama u Srbiji i u ovo teško vrijeme gdje Srbija, poput ostalih država, mora da se bori sa ekonomskom i finansijskom krizom. Jačanje vladavine zakona i ubrzavanje ekonomskih reformi ostaju važni zadaci".

S druge strane, premijer Srbije, Mirko Cvetković poručio je:

"Očekujemo otvaranje procesa ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao što očekujemo i nastavak diskusije o aplikaciji za punopravno evropsko članstvo. S naše strane, spremni smo da učinimo sve što je potrebno, uključujući reforme koje su u toku, ali smo i opredjeljeni da finalizujemo saradnju sa Haškim sudom, u šta ulažemo sve naše napore".

<!-- IMAGE -->

Nakon susreta prvog čovjeka vlade u Beogradu sa predsjednikom Evropske komisije, rečeno je kako se, kada je riječ o procesu sticanja kandidatskog statusa, sada čeka na riječ Evropskog savjeta. Žoze Manuel Barozo je potvrdio:

"Uvjerio sam premijera Cvetkovića da je Komisija spremna da pripremi objektivno mišljenje o aplikaciji Srbije čim to od nas zatrađi Evropsko vijeće. Želim takođe da ohrabrim Srbiju da istraje na reformama iz ključnih oblasti evropskih integracija. Vjerujemo da je tu važno da zemlja garantuje nezavsno, snažno sudstvo. I dozvolite mi da naglasim kako je puna saradnja sa Hagom od suštinskog značaja".

Uporedo sa susretima prvog čovjeka Vlade Srbije, u Briselu je danas svečano potpisan energetski sporazum između Srbije i Bugarske. Riječ je o sporazumu o uspostavi zajedničke gasne mreže, prve takve vrste između dvije države, koja bi trebalo da osigura stabilno snabdijevanje gasom Srbije i Bugarske, ali i šireg regiona. Projekat predviđa oko 180 km gasovoda kapaciteta dve milijarde kubnih metara gasa godišnje, a vrijedan je oko 120 miliona eura. Ukoliko sve bude išlo po planu, prvi kubni metri gasa bi trebalo da krenu novim gasovodom 2013. godine.

XS
SM
MD
LG