Linkovi

Dinkić: Rešnje je odmrzavanje plata


Dinkić: Rešnje je odmrzavanje plata
Dinkić: Rešnje je odmrzavanje plata
<!-- IMAGE -->

"Čak i kada bi industrijska proizvodnja porasla za 10 odsto - građani to ne bi osetili, jer imaju zamrznute plate", ocenio je danas ministar ekonomije Mlađan Dinkić. "Rešenje je u odmrzavanju plata", smatra on.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je danas da je u ovom trenutku najveći problem niska kupovna moć građana, što pokazuju poslednji podaci - dok je industrijska proizvodnja u januaru porasla za 3,7 odsto, promet u trgovinama je pao za osam odsto.

Oporavka privrede nema bez veće potražnje, a za to je, prema rečima Dinkića potrebno da plate u javnom sektoru budu odmrznute u septembru:

"Nisam ja slučajno insistirao i insistiraću da se povećaju plate, jer bez toga nema šanse da se obnovi domaća potražnja. Mogu ekonomisti i makroanalitičari da pričaju šta god hoće, suština je u tome da je naša kupovna moć niska i da to usporava proces privrednog oporavka", kaže Dinkić.

Ministar ekonomije je rekao da ima plan kako pomoći građanima da prebrode krizu, za koji ima podršku guvernera Narodne banke. Kako je najavio Dinkić do jeseni treba naći mehanizam kojima će građanima preko banaka biti ponuđene pogodnosti za podizanje kupovne moći.

XS
SM
MD
LG