Linkovi

Lord Robertson: NATO na ivici provalije


Lord Robertson: NATO na ivici provalije
Lord Robertson: NATO na ivici provalije

<!-- IMAGE -->

Lord Džordž Robertson, generalni sekretar NATO-a od 1999. do 2004, tvrdi da se Severnoatlantski savez nalazi na ivici ambisa. Robertson je to izjavio na ovonedeljnom godišnjem skupu članova Atlantskog saveta Sjedinjenih Država, održanom u rezidenciji nemačkog ambasadora u Vašingtonu.

„Nalazimo se na ivici ambisa dok je svet zahvaćen sve većim nezadovoljstvom i previranjima. Jedino otvoren i pošten razgovor može da nas spasi od propasti“, kaže lord Robertson.

On smatra da bi misija u Avganistanu mogla da doživi neuspeh.

„Odluka Danske, od pre dve nedelje, da okonča svoje učešće u Avganistanu i najava Kanade da će učiniti to isto, najavljuju težak momenat. Ako ova dva energična saveznika žele da se povuku, pored zemalja koje već doprinose manje nego što bi trebalo, i drugih koje takođe misle da mogu da izbegnu jednoglasnu odluku, šta drugo može da se kaže nego da je reč o krizi“.

Robertson je kritikovao lidere NATO-a zbog toga što evropskoj javnosti, koja se sve više okreće protiv operacije u Avganistanu, ne objašnjavaju zašto je pobeda u Avganistanu bitna za mir i bezbednost udaljenog evropskog kontinenta.


On je povukao i paralelu sa kampanjom NATO-a protiv Miloševićevih snaga na Kosovu, 1999.

„Borili smo se protiv dobro naoružanog protivnika, koji se koristio zastrašujućim, drugačijim metodama od naših i koji se pokazao veoma sposobnim u borbi, ali odneli smo pobedu. Nismo pobedili zbog naše superiorne vojne moći nego zato što ni u jednom trenutku nismo razmišljali o porazu. Uverili smo Miloševića i njegove generale da nećemo odustati. Naša kampanja je bila i vojna i informativna. Pridobili smo svetsku javnost jednostavnim svakodnevnim porukama“.

U Avganistanu, neprijatelj je taj koji koristi medije protiv Zapada, dodaje Robertson.

„Taliban gleda i posmatra, superiorno koristeći stare i nove medije. Oni tempiraju svoje napade improvizovanim eksplozivnim napravama računajući na krhku podršku naše javnosti. Oni mobilišu sredstva kako bi nas finansijski nadmašili. Oni, a ne mi sa našim pozivima za povlačenje, kažu da će se boriti sve do pobede i dok nas ne izbace“, kaže Robertson i nastavlja:

„Činjenica je da u Avganistanu možemo da uspemo, ali i da doživimo poraz. To zavisi od naše volje“.

Robertsonov govor bio je ujedno i tradicionalna godišnje izlaganje o transatlantskim odnosima posvećeno Kristoferu Makinsu, bivšem angloameričkom diplomati i predsedniku Atlantskog saveta Sjedinjenih Država, od 1999. do 2005.

XS
SM
MD
LG