Linkovi

Pušači nepoželjni u sve više kompanija u SAD


<!-- IMAGE -->

Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da se pušenje smatra visokorizičnim faktorom u šest od osam vodećih uzroka smrti u svetu. Medicinski stručnjaci već dugo predlažu načine za ostavljanje pušenja. Sada, sve veći broj poslodavaca u Sjedinjenim Državama odbija da zaposli pušače. Neki od njih se pitaju kakva će biti sledeća vrsta diskriminacije?

Sve više pušača u Sjedinjenim Državama počinje da se oseća nepoželjno. Federalni zakon ih onemogućava da puše u javnim zgradama. Zabranjeno im je pušenje i na odredjenoj udaljenosti od tih zgrada. Federalni zakon je usvojen pre deset godina i mnoge države i lokalne zajednice ga od tada i primenjuju. Sada, sve veći broj kompanija i bolnica neće da zaposli pušače, ili još gore, otpušta ih - ako su uhvaćeni na delu.

Memorijalna bolnica u Čatatongi u Tenesiju provereva kandidate za radno mesto. Ako se prilikom provere urina ustanovi prisustvo nikotina, ništa od zaposlenja. Medicinska sestra Kristi Edmondson smatra da je njena pušačka navika, isključivo njena lična stvar.

„Bolnica ne bi trebalo da nam odredjuje šta ćemo da radimo u slobodno vreme.“


Direktor zdravstvenog osiguranja, koje je deo Memorijalne bolnice, Džejms Hobson, brani takvu odluku.

„Bitno je stvaranje zdravog životnog stila i bitno je za celu zajednicu.“

Sve veći broj velikih američkih kompanija smatra da su zdravstveni troškovi za pušače mnogo veći nego za nepušače. U studiji američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti navodi se da se na medicinsku zaštitu i gubitak produktivnosti radnika potroši oko 3 hiljade dolara godišnje za svakog pušača. Kao rezultat, neke kompanije zahtevaju od pušača da plaćaju veči deo učešća u premiji svog zdravstvenog osiguranja nego nepušači.

I dok 29 od 50 američkih država ima zakone kojima se štite prava pušača, 21 država ih nema. „Vejko“, osiguravajuća kompanija iz Mičigena, počela je da vrši iznenadne testove na pušenje od 2005, na sopstvenim službenicima. Predsednik Nacionalnog instituta za prava zaposlenih je Luis Meltbi.

„Mnogi ljudi misle da imaju slobodu govora. Međutim, ne shvataju da to pravo gube kada im je šef loše volje.“

Svetska zdravstvena organizacija navodi da najmanje pet miliona korisnika duvana umre svake godine zbog raka pluća, srčanih oboljenja i drugih uzroka povezanih sa pušenjem. SZO navodi da će broj smrtnih slučajeva povezanih sa pušenjem, ako se sadašnji trend nastavi, povećati na najmanje osam miliona do 2030. godine.

XS
SM
MD
LG