Linkovi

Euleks ne podržava plan Pitera Fejta


Euleks ne podržava plan Pitera Fejta

Danas su u odvojene posete Beogradu stigli šef misije Euleks Iv de Kermabon i specijalni predstavnik generalnog sekretara UN-a Lamberto Zanijer.

<!-- IMAGE -->

Teme koje opterećuju odnose Euleksa i Beograda bile su na dnevnom redu današnjeg sastanka ministra za Kosovo Gorana Bogdanovića i šefa Euleksa Iva de Kermabona. Razgovorano je i o svakodnevnom životu Srba i nealbanaca, o bezbednosnoj situaciji, električnoj energiji, a kako je posle susreta izjavio Bogdanović Kermabon je potvrdio da misija Euleks i Evropska unija ne podržavaju plan Pitera Fejta za sever Kosova:

"Razgovarali smo i o planu Pitera Fejta, gde je gdin Kermabon istakao da EU i Euleks ne stoje iza toga, da ne podržavaju bilo kakav oblik nasilja ili nametnutog rešenja što se tiče severa Kosova."

O funkcionisanju pravnih institucija na Kosovu, pravnoj zaštiti Srba i vraćanju njihovog poverenja u pravni sistem Iv de Kermabon je razgovarao sa državnim sekretarom u Ministarstvu pravde Slobodanon Homenom. Na sastanku je bilo reči i o razmeni dokumenata, borbi protiv organizovanog kriminala, kao i procesuiranju ratnih zločina počinjenih na Kosovu:

"Tu je istaknuto da u ovom trenutku postoji dobra saradnja kad su u pitanju operativne informacije, ali da to nije dovoljno. Da bi se vodili sudski postupci potrebno je da postoje konkretni dokazi koji će se na zvaničan način dostavljati sudu. Iskazali smo spremnost Srbije da procesuira sve ratne zločine, ali da nam je za to naravno potrebna pomoć Euleksa."

Bogdanović je danas u Beogradu razgovarao i sa specijalnim predstavnikom generalnog sekretara UN-a Lambertom Zanijerom o aktuelnom stanju na Kosovu i Metohiji, ulozi misije UN i neophodnosti postupanja misije u okvirima Rezolucije 1244, kao i o povratku interno raseljenih sa Kosova i zaštiti njihovih prava.

XS
SM
MD
LG