Linkovi

Trostruki samoubilački napad uoči izbora u Iraku


<!-- IMAGE -->

U seriji samoubilačkih bombaških napada u Bakubi na severu Iraka, poginula je najmanje 31 osoba, dok je 48 ranjeno.

Današnji napadi u tri etape su najsmrtonosniji proteklih nedelja. Policija je saopštila da su prva dva napadača dovezla automobile natovarene eksplozivom pred državnu zgradu i policijsku stanicu.

Treći napadač se prevozio kolima hitne pomoći zajedno sa žrtvama prve dve eksplozije - da bi detonirao eksploziv u gradskoj bolnici za hitne intervencije. Još niko nije prihvatio odgovornost za napade, a iračka policija je odmah uvela policijski čas i saopštila da su u pritvoru četiri osumnjičene osobe.

Do najnovijih napada došlo je samo nekoliko dana uoči parlamentarnih izbora u Iraku. Vlasti su ranije upozorile na opasnost od pojačanog nasilja od strane pobunjenika koji pokušavaju da poremete izbore.

Predstojeće glasanje biće drugo biranje članova parlamenta posle Sjedinjenim Državama predvođene invazije 2003. godine. Rasprostranjeno je gledište da će ovi izbori predstavljati test za sposobnost iračkih vlasti da same osiguravaju bezbednost i sprovedu miran prenos vlasti posle više godina rata i sektaškog nasilja.

XS
SM
MD
LG