Linkovi

Vorlik: SAD podržavaju evropske i globalne integracije Srbije


Vorlik: SAD podržavaju evropske i globalne integracije Srbije
<!-- IMAGE -->

Ambasada SAD i agencija USAID pomažu Srbiji na rešavanju pitanja u vezi sa učlanjenjem u Svetsku trgovinsku organizaciju, izjavila je danas ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik. Prenoseći podršku Amerike, Vorlik je rekla i da će ekonomska budućnost Srbije zavisiti od sprovođenja reformi, uklanjanja birokratije, jačanja vladavine prava i demokratskih institucija.

Sjedinjene Države podržavaju evropsku integraciju Srbije, ali i članstvo Srbije u globalnim institucijama i regionalno partnerstvo na Zapadnom Balkanu, poručila je danas američka ambasadorka Meri Vorlik na poslovnom ručku sa predstavnicima Američke privredne komore:

"Globalno integrisana budućnost Srbije znači više od članstva u evropskim integracijama. Podržavano i punu integraciju Srbije u globalne institucije, poput Svetske trgovinske organizacije, kao i jaču ekonomsku i trgovinsku saradnju Srbije sa njenim susedima."

Srbija je, po oceni Meri Vorlik poslednjih meseci napravila važne korake u integraciji u Evropsku uniju – kakvi su vizna liberalizacija, odmrzavanje Trgovinskog sporazuma i predaja zahteva za članstvo. Po rečima ambasadorke poseta potpredsednika SAD Džoa Bajdena predstavljala snažan signal kakav značaj administracija Baraka Obame pridaje odnosima sa Srbijom:

"Američka Vlada, srpska Vlada, kao i predstavnici poslovne zajednice treba da rade na postizanju zajedničkog cilja – a to su uspešna evropska i globalna integracija Srbije u budućnosti."

Kako je istakla ambasadorka SAD veliki doprinos dobrim odnosima dve zemlje daju američke kompanije koje posluju u Srbiji, koje su do sada uložile oko milijardu i po dolara i zapošljavaju više od 8.000 ljudi. Vorlik je izrazila očekivanje da će, čim se ekonomska situacija u SAD poboljša, pokazani interes određenih američkih kompanija dovesti do novih konkretnih investicija u Srbiju.

XS
SM
MD
LG