Linkovi

Hilari Klinton obećala veliku pomoć Čileu


<!-- IMAGE -->

Američka državna sekretarka Hilari Klinton kaže da Sjedinjene Države pripremaju veći paket pomoći Čileu posle subotnjeg katastrofalnog zemljotresa u kojem je poginulo više od 700 ljudi, a bez krova nad glavom ostalo oko dva miliona stanovnika. Hilari Klinton se u Santjagu sastala sa čileanskom predsednicom u odlasku Mišel Bašele, koja je obećala brzu dostavu hrane i druge pomoći svima kojima je ona potrebna i suzbijanje pljačkanja i bezakonja.

Dok se Čile bori da se oporavi od razornog zemljotresa prošle subote, državna sekretarka je stigla u kratku posetu Santjagu. Hilari Klinton je skratila planirani jednodnevni boravak i sa predsednicom Mišel Bašele razgovarala oko sat na glavnom aerodromu Santjaga.

Državna sekretarka je lično predala jedan od 25 satelitskih telefona koji su dopremljeni njenim avionom u Čile. To je bila prva tranša pomoći Sjedinjenih Država Čileu posle zemljotresa jačine 8,8 stepeni.

„Odredili smo i jednu poljsku bolnicu sa mogućnošću hirurških intervencija koja je spremna za rad. Radimo na obezbeđenju nezavisnih aparata za dijalizu. Spremni smo da kupimo i pošaljemo električne generatore, medicinski materijal i pokušavamo da utvrdimo potrebe i pošaljemo montažne mostove da bi neki zabačeni delovi u kojima su mostovi srušeni, ponovo mogli da se povežu sa ostatkom zemlje“, izjavila je državna sekretarka.

Hilari Klinton je zapazila da je Čile, posle zemljotresa na Haitiju u januaru, uputio svoje spasilačke ekipe u tu zemlju. Sjedinjene Države će sada – u trenutku nevolje, učiniti sve da pomognu Čileu rekla je ona.

Predsednica Bašele se zahvalila državnoj sekretarki i Sjedinjenim Državama i istakla rešenost svoje vlade da pomogne žrtvama.

„Želimo što pre da dopremo do svih lokacija i tražimo način da stignemo do svakog ćoška zemlje koji je pogođen nesrećom i obezbedimo pomoć koja je ljudima potrebna.“

Međutim, Čileancima koji su danima bez hrane, pijaće vode i skloništa, pomoć ne može da stigne dovoljno brzo:

„Mnogo je starih koji se muče, mnogo ih je. Mi smo očajni, zbog sebe i zbog celog sela“,


„Nemamo mleko ni pelene za decu. Voda, voda nam je potrebna, a takođe i hrana“, pričaju pogodjeni stanovnici Čilea.

Predsednica Bašele kaže da je pomoć na putu, ali da vlada treba da reši ogromne logističke probleme. U međuvremenu, uputila je dodatne bezbednosne snage u zonu pogođenu zemljotresom, s obrazloženjem da pljačka i bezakonje moraju da prestanu, naglasivši da će vlada „nemilosrdno“ sprečavati kriminal.

„Svi koji to ne budu razumeli, suočiće se sa zakonom, jer ne možemo da tolerišemo takvo ponašanje“, upozorila je Bačele.

Vlasti u Konsepsionu, drugom po veličini čileanskom gradu, uvele su policijski čas da bi sprečile rasprostranjenu pljačku. Istovremeno, pojedini stanovnici preuzimaju bezbednost u svoje ruke i uspostavljaju „samoodbrambene“ jedinice da zaštite svoje kuće i radnje.

Ujedinjene nacije i brojne međunarodne organizacije takođe obećavaju pomoć Čileu, a pomoć najavljuju i zemlje iz obe Amerike i Evropske unije, kao i Japan i Kina.

XS
SM
MD
LG