Linkovi

Incident obeležio Kušnerovu posetu Gračanici


Incident obeležio Kušnerovu posetu Gračanici
<!-- IMAGE -->

Ministar inostranih poslova Francuske Bernar Kušner, drugog dana boravka na Kosovu, posetio je Gračanicu gde je obišao novoformiranu opštinu, Manastir i Dom zdravlja. Tokom Kušnerovog razgovora sa novinarima - ispred Doma zdravlja - došlo je do incidenta - sa dopisnikom Glasa Amerike.

Nakon razgovora sa gradonačelnikom novoformirane opštine Gračanica ministar inostranih poslova Francuske Bernar Kušner izjavio je da se u Gračanici oseća napredak, ali da je potrebno da se još mnogo toga uradi, kako bi se život ljudi poboljšao. Kušner je pozvao Vladu Kosova da više radi na poboljšanju položaja kosovskih Srba i istakao da Srbi moraju imati isti položaj kao i ostali stanovnici.

Srbi na Kosovu moraju da budu gradjani kao i svi ostali, ne sme da postoji nikakva diskriminacija, to i Vlada Kosova traži, iako to jos nije baš kompletno uradjeno, biće. Zadnji put kada sam bio u Gračanici, Srbi nisu imali potpunu slobodu kretanja, sada je dosta bolje mada nije perfektno”, rekao je Kušner.

Bivši šef UNMIK-a rekao je i da ni Srbija ni Kosovo nemaju budućnost bez Evrope i dodao da se od Beograda ne traži da prizna nezavisnost Kosova. Prema njegovim rečima, neće biti dobro ni za Srbiju ni za Kosovo ako njihovi odnosi budu loši.

“Ja dajem prijateljske poruke, ja sam prijatelj Kosova i Srbije, i to sam dokazao. Nemam ja nikavu odluku da donesem, svako treba da odlučuje za sebe, ali verujem da još nije sve završeno. Mora da postoji dijalog, nema Kosova ni Srbije van Evrope”, kazao je ministar inostranih poslova Francuske.

Nakon opštine Bernar Kušner je obišao i manastir Gračanicu, a zatim je posetio Dom zdravlja gde je razgovarao sa direktoricom Radom Trajković. Na pitanje dopisinika Glasa Amerike sa Kosova koji je njegov odgovor na optužbe mnogih porodica kidnapovanih da je učestvovao u trgovini organima kidnapovanih Srba, Kušner je odgovorio:.

“Jeste li vi bolesni. Zar vam ja ličim na nekoga ko prodaje organe. Jeste li vi ludak! Verujete svakoj gluposti. Onda mu to dodje, da smo Rada i ja krali leševe, da bi prodavali organe. Pitanje je kome?!”, rekao je Kušner.

<!-- IMAGE -->

Novinar: "Da li je postojala “žuta kuća” po vasim saznanjima?"

Kušner: "Šta je to žuta kuća?"

Novinar: "Žuta kuća u Albaniji. Takozvana “žuta kuća” u Albaniji?"

Kušner: "Gospodine morati ići na kontrolu. Nije bilo nikakve žute kuće. Nije bilo trafikinga organa. Rada je bila doktor, a tako i ja. Mislite da bismo mi mogli prodavati organe?! Oni koji to kažu su ubice i prosjaci. "

Drugog dana boravka na Kosovu ministar inostranih poslova Francuske razgovarao je i sa specijalnim predstavnikom evropske unije na Kosovu Piterom Fejtom i šefom EULEKS-a Ivom De Kermabonom.XS
SM
MD
LG