Linkovi

Predsednica Čilea obećava da će pljačkanje biti zaustavljeno


<!-- IMAGE -->

Predsednica Čilea Mišel Bačele saopštila je da je u zemljotresu, koji se dogodio u subotu, oštećeno ili uništeno 2 miliona zgrada, sa ukupno 500 hiljada domova.

Bačele je danas iznela novinarima da je za sada nemoguće znati koje zgrade bi mogle da se poprave, a koje će morati da budu uklonjene. Ona je to izjavila tokom zajedničke konferencije za medije sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton, koja je doputovala u kratku posetu Santijagu radi iskazivanja podrške.

Čileanska predsednica takođe je izjavila da nema tačan broj poginulih, ali da izveštaje o tome prima svaka tri sata i da je do sada izbrojano oko 720 žrtava.

Sekretarka Klinton je izjavila da su Sjedinjene Države spremne da pomognu Čileu kako god mogu. Ona je sa sobom donela hitnu pomoć u obliku komunikacione opreme i tehničke podrške.

Ranije danas, predsednica Bačele rekla je novinarima da pljačke i bezakonje neće biti tolerisani. Ona je izdala naređenje vojsci da, kako se izrazila, "deluje sa oštrinom" neophodnom za sprečavanje zločina.

Čileanska predsednica je poslala 10 hiljada vojnika u gradove pogođenje zemljotresom kako bi obnovili red.

Ujedinjene nacije su saopštile da su Čileu potrebni montažni mostovi, poljske bolnice, oprema za dijalizu i druga medicinska oprema, kao i hrana i materijal za privremena skloništa.

Japanski premijer Jukio Hatojama rekao je da su u Čile poslate lekarske ekipe za hitnu pomoć i obećao finansijsku podršku od 3 miliona dolara.

Kineska državna novinska agencija javila je da je Peking ponudio humanitarnu pomoć u vrednosti od milion dolara.

XS
SM
MD
LG