Linkovi

Britanski sud odredio Ganiću pritvor


<!-- IMAGE -->

Britanske vlasti odredile su pritvor do 29. marta bivšem članu predsjedništva Bosne i Hercegovine Ejupu Ganiću, koji je uhapšen juče u Londonu na osnovu potjernice koju je izdala Srbija. Ganićevo izručenje zatražili su i Srbija i Bosna i Hercegovina.

Bivši član predsjedništva Bosne i Hercegovine uhapšen je na londonskom aerodromu Hitrou, na osnovu potjernice izdate prošle godine u Srbiji, prema kojoj se, uz još osamnaest lica, tereti za napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine. Ministarka pravde Snežana Malović najavila je da će zahtjev za njegovo izručenje Srbiji u najkraćem mogućem roku biti dostavljen nadležnim britanskim organima.

“Sa naše strane ćemo se potruditi da postoji sva dokumentacija koja će biti neophodna za odlučivanje suda. Verujem da Srbija ima dovoljno dokaza da ubedi britanske vlasti da presudi u njenu korist.”

<!-- IMAGE -->

Zvaničnici Bosne i Hercegovine su međutim najavili žestoku borbu kako Ganić ne bi bio izručen Srbiji. Iz Kancelarije državnog tužioca u Sarajevu je saopšteno da će od Britanije biti zatraženo da Ejupa Ganića vrati u Bosnu i Hercegovinu, s obzirom na to da je, kako se tvrdi, u nadležnosti bosanskih vlasti da istražuju ratne zločine počinjene na teritoriji BiH. Prikupljeno je i 200 hiljada funti za kauciju, za Ganićevo puštanje iz pritvora.

“Kaucija je obezbijeđena, tako da će on biti uskoro pušten. Bosna će u suštini informisati britanske sudove o svim pravnim obavezama Srbije prema nama, koje joj onemogućuju da povlači ovakve poteze", kaže šef pravnog tima BiH Damir Arnaut.

Komenatirušući Ganićevo hapšenje, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić smatra da Beograd pokušava da umanji svoju odgovornost za zločine počinjene tokom rata.

"Ovo je dio kampanje srpskih vlasti da rehabilituju počinioce zločina i genocida u Bosni i Hercegovini i istvoremeno satanizuju žrtve srpske agresije i genocida koji su počinili u Bosni. To nije dobro, jer pokušavamo da poboljšamo naše odnose i ovo će vjerovatno unazaditi te napore.”

Pojedini stanovnici Sarajeva smatraju da je zahtjev Srbije za izručenje Ganića direktan napad na Bosnu.

“Ne vidim da je ništa uradio. Mislim da je bio na strani Bosne i Hercegovine.”

Bivši vojnik iz Beograda Jugoslav Petrušić, ističe da svi ratni zločinci treba da budu kažnjeni.

“Nadam se da će jednog dana onaj višnji sud da ih kazni. Između ostalih, Ejupa Ganića i Aliju Delimustafića, našeg Aleksandra Vasiljevića, Perišića, Pavkovića. To su sve ljudi iz istog tabora. Isto su to uradili i u Vukovaru i u Srebrenici i na Kosovu.”

“Ja mislim da će verovatno da ga isporuče”, kaže penzioner iz Beograda Jovan Draškić.

Računovođa Suzana Grbić ne očekuje da će se to dogoditi.

“Neće ga sigurno isporučiti, kao ni ostale. Svako štiti svoje.”

Bivšem članu predsjedništva Bosne i Hercegovine određen je pritvor do sledećeg ročišta, koje je zakazano za 29. mart.


XS
SM
MD
LG