Linkovi

Kušner: Kosovo nije uslov za članstvo Srbije u EU


Šef francuske diplomatije Bernar Kušner sastao sa najvišim državnicima Srbije u Beogradu i preneo poruku da Srbija neće biti uslovljena priznanjem Kosova, ali i da mora da pokaže spremnost na kompromis. Pre zvaničnih razgovora Kušner je sa Ružicom Đinđić položio venac na grob ubijenog premijera Zorana Đinđića.

<!-- IMAGE -->

Sa podrškom Francuske na putu evropskih integracija, kao i porukom da Srbija neće biti uslovljena priznavanjem nezavisnosti Kosova, ali da se od nje očekuje da radi na postizanju kompromisa, šef francuske diplomatije Bernar Kušner doputovao je danas u Beograd i sastao se sa najvišim državnim zvaničnicima.

Kušnera je primio predsednik Srbije Boris Tadić, koji je istakao da Srbija očekuje da će mišljenje Međunarodnog suda pravde otvoriti put ka pronalaženju održivog i kompromisnog rešenja za Kosovo. Kako se još ističe u saopštenju iz Kabineta predsednika, sporazum o strateškom partnerstvu Francuske i Srbije biće potpisan za vreme posete francuskog predsednika Nikole Sarkozija Srbiji. A uz konstataciju da se dve zemlje slažu u mnogim pitanjima, ali da imaju različita poglede na Kosovo, francuski šef diplomatije je i u razgovoru sa srpskim kolegom Vukom Jeremićem ponovio da neće biti dodatnog uslovljavanja Srbije:

<!-- IMAGE -->

"Ne postoji preduslov koji bi bio postavljen Srbiji da prizna nezavisnost Kosova i da postane član Evropske unije. Ali, postoji neophodnost da se te dve stvar odvijaju paralelno. I da se radi na pronalaženju kompromisa."

"Srbija želi kompromisno rešenje za budući status Kosova i Metohije. Kompromisno rešenje nije ono koje je ponuđeno jednostranim proglašenjem nezavisnosti 17. februara, što je nešto što mi ne možemo prihvatiti. Ali, želimo da radimo sa Francuskom, sa Evropom, sa međunarodnom zajednicom na pronalaženju kompromisnog rešenja koje će omogućiti dugotrajni mir i stabilnost i ubrzanje procesa evropske integracije za ceo Zapadni Balkan", kazao je srpski šef diplomatije.

U razgovoru sa potpredsednikom Vlade Božidarom Đelićem, Kušner je istakao da Francuska u potpunosti podržava evrointegracije Srbije kao i aktivnosti koje Srbija preduzima u ovom procesu. Kušner je pohvalio angažovanje Srbije u procesu izrade strategije EU za Dunavski region i najavio da će Francuska podržati i inicijativu da sedište sekretarijata buduće Transportne zajednice Jugoistočne Evrope bude u Beogradu.

XS
SM
MD
LG