Linkovi

Gledanje trodimenzionalnih filmova može da umori oči i izazove glavobolju


Gledanje trodimenzionalnih filmova može da umori oči i izazove glavobolju
Gledanje trodimenzionalnih filmova može da umori oči i izazove glavobolju

Dok holivudski spektakl Avatar snimljen u trodimenzionalnoj tehnici nastavlja da ostvaruje rekordan prihod, poznavaoci filmske industrije kažu da će se u bisokopima sve češće prikazivati takvi filmovi. Međutim, neki naučnici upozoravaju da 3D filmovi mogu da imaju i lošu stranu.

<!-- IMAGE -->

Fimovi snimljeni trodimenzionalnom slikom plene svojim vizuelnim efektima. Naučnofantastični film "Avatar" nagrađen je nekim od najprestižnijih nagrada.

"Kada ga gledate, kao da postoji neki interaktivni proces. Više vas opčinjava", kaže Šon Džonston.

Ali, prema jednom istraživanju na Univerzitetu države Kalifornija, ovakvi filmovi su naporni za oči. Kada posmatramo bliske predmete oči se međusobno približavaju, a za udaljene predmete se razmiču. Profesor optometrije, Martin Benks, kaže da je posmatranje 3D filmova drugačije, jer oči pokušavaju da se fokusiraju istovremeno na bliske i daleke objekte, što dovodi do posebnog naprezanja.

"Koncentrišete oči na nešto blizu, a fokusirate ih na nešto daleko. Dakle raskida se normalna povezanost između usmeravanja i opuštanja", kaže Benks.

To dovodi do glavobolje i zamućene slike.

"Ta normalna povezanost koja već godinama postoji u mozgu sada se raskida. Uspeli smo da pokažemo da to može da izazove zamor".

<!-- IMAGE -->

Benks dodaje da su mlađi podložniji tome:

"Ako ste u 50-tim ili 60-tim zabrinutost opada. Problem je veći za mlađe odrasle, tinejdžere itd".

Profesor Benks kaže da su reditelji pokazali spremnost da unesu izmene:

"Filmska industrija već zna šta bi moglo da bude problem", ističe Benks i dodaje da će on moći da se smanji, ali ne i da se eliminiše.

Ali, bez obzira na sve 3D filmovi dolaze, a stručnjaci kažu da će kroz pet godina stići i 3D televizija.

XS
SM
MD
LG