Linkovi

Odloženo sudjenje Berluskoniju


Odloženo sudjenje Berluskoniju
Odloženo sudjenje Berluskoniju

Sud u Milanu odbacio je zahtev advokata premijera Silvija Berluskonija da se obustavi sudjenje premijeru za korupciju, ali je nastavak procesa odložio za 26. mart. Prethodno je najviši sud Italije, Kasacioni sud u Rimu, odbacio optužnicu protiv britanskog advokata Dejvida Milsa, koji je optužen da je primao mito od Berluskonija.

<!-- IMAGE -->

Mils je prvostepeno bio osudjen na više od četiri godine zatvorske kazne, zbog primanja sume od 600,000 dolara da bi, zauzvrat, lažno svedočio u korist italijanskog premijera i njegove firme u slučaju u vezi sa kupovinom prava na američke filmove. Medjutim, kasacioni sud je zaključio da je slučaj iz 1999. godine – zastareo.

Sudska odluka označila je najnoviji u nizu komplikovanih obrta pravne epopeje u slučaju Berluskoni. Tužilaštvo je prvobitno istom optužnicom obuhvatilo Berluskonija i Milsa ali je italijanski parlament usvojio zakon kojim se Berluskoniju daje imunitet od krivičnog gonjenja dok je na položaju premijera. Zakon je prošle godine proglašen neustavnim.

U čitavom slučaju je, po svemu sudeći, ključan vremenski okvir, jer Milsova pobeda na sudu nagoveštava da bi Berluskoni mogao da bude oslobodjen optužnice po istom osnovu. Italijanski premijer demantuje optužbe za korupciju.

XS
SM
MD
LG