Linkovi

Peta snežna mećava na istoku SAD


Peta snežna mećava na istoku SAD
Peta snežna mećava na istoku SAD
<!-- IMAGE -->

Oštra zima u Sjedinjenim Državama ne jenjava. Severoistočnu obalu ponovo je zahvatila jaka snežna oluja, koja je donela više od 50 centimetara snega i ostavila mnoge bez struje. Više od hiljadu letova sa njujorških i filadelfijskih aerodroma je otkazano, a gradonačelnik Njujorka, Majkl Blumberg naredio je zatvaranje škola za preko milion dece.

Peta mećava na istočnoj obali, ovog meseca zadala je dva udarca – jake vetrove i vlažan sneg. Vetar, koji dostiže brzinu od preko 100 kilometara na sat, otežao je situaciju kada se rano jutros jedan hotel na obali okeana zapalio, proširivši požar na celu ulicu, uništavajući sve što se našlo na putu.

U medjuvremenu, u nekim oblastima količina snega raste brzinom od 7 centimetara svakog sata, što će uskoro dovesti do akumulacije od skoro jednog metra.

Gradske vlasti Njujorka upozoravaju gradjane da ne izlaze iz kuća, pogotovo posle pogibije jednog 56-ogodišnjeg čoveka u Central parku kada je na njega palo drvo koje je podleglo rekordnoj količini snega na granama.

"To je veoma tužno i želim da poručim njegovoj porodici da se molimo za njih u ovim teškim trenucima. Iako su parkovi danas otvoreni savetujemo svima da budu vrlo oprezni", rekao je gradonačelnik Njujorka, Majkl Blumberg.

Obično vrlo prometna peta avenija na Menhetnu zatvorena je za saobraćaj zbog drveća koje se nalazi po putu.

U državama severnije od Njujorka, zabeležene su brojne saobraćajne nesreće u kojima je barem dvoje ljudi izgubilo život. Meteorolozi predvidjaju da će mećava u nekim oblastima potrajati do ponedeljka.

XS
SM
MD
LG