Linkovi

SAD: Veći privredni rast od očekivanog


SAD: Veći privredni rast od očekivanog
SAD: Veći privredni rast od očekivanog
<!-- IMAGE -->

U Sjedinjenim Državama je na kraju prošle godine zabilježen veći ekonomski rast nego što se očekivalo. U Izvještaju sekretarijata za ekonomiju navodi se da je bruto domaći proizvod u četvrtom kvartalu rastao po godišnjoj stopi od 5,9 odsto , što je 0,2 odsto više od prvobitnih procjena. Potrošnja je međutim bila slabija od očekivane.

Ekonomska situacija u Sjedinjenim Državama je na kraju prošle godine bila neznatno bolja od očekivane. Potrošači međutim nisu mnogo doprinijeli reviziji sekretarijata za ekonomiju. Poslednjih mjeseci 2009, potrošnja nije bila toliko jaka koliko je prvobitno objavljeno.

Strahuje se da bi slična situacija mogla da bude i u tekućem kvartalu, s obzirom na to da je povjerenje potrošača, prema konačnom istraživanju Tomson Rojtersa i univerziteta Mičigen, ovog mjeseca palo mnogo više od očekivanog.

Oštar pad bilježi i prodaja kuća koje su bile u prethodnom vlasništvu, što predstavlja potvrdu ostalih nagovještaja da je oporavak stambenog tržišta zastao na početku godine. Nisu međutim sve vijesti negativne. Poslovna aktivnost na Srednjem zapadu povećala se peti mjesec uzastopno.

XS
SM
MD
LG