Linkovi

Samit o zdravstvenoj zaštiti u Vašingtonu


<!-- IMAGE -->

Predsednik Barak Obama se suočio sa republikanskim zakonodavcima tokom samita organizovanog da bi se prekinuo stranački spor oko reforme zdravstvene zaštite, koji je prenosila i nacionalna televizija.

Otvarajući skup, Obama je izrazio nadu da će lideri obe strane da premoste međusobne razlike i izbegnu - kako je rekao - "političko pozorište". Međutim, ubrzo posle toga, tenzija je porasla. Republikanski senator Lamar Aleksander je osporio predsednikovu tvrdnju da premije za osiguranje ulaze u okvire reforme koju predlažu demokrate, što je izazvalo žučnu raspravu. Aleksander je rekao da njegova stranka smatra da bi Kongres trebalo da odustane od predloga demokrata i počne ispočetka.

Demokratska predsednica Predstavničkog doma, Nensi Pelosi, rekla je da je prekasno za pisanje novog zakonskog predloga i naglasila da su mnogi delovi predloga preuzeti od republikanaca i da zaslužuju njihovu podršku. Predsednik Obama je razmenio replike i sa republikanskim senatorom Džonom Mekejnom, rivalom na prošlim predsedničkim izborima.

Mekejn je rekao da predsednik nije doneo u Vašington promene koje je obećavao tokom preizborne kampanje, a Obama mu je odvratio da je kampanja završena i da se na nju ne treba vraćati. Planirano je da samit traje šest sati, ali anketa koju su sproveli list Ju-Es-Ej Tudej i Galup pokazuje da 75 odsto Amerikanaca smatra da neće doneti rezultate.

XS
SM
MD
LG