Linkovi

Predsednik Tojote "duboko žali" zbog problema


Predsednik Tojote "duboko žali" zbog problema
<!-- IMAGE -->

U retkom pojavljivanju pred jednim kongresnim odborom Akio Tojoda je obećao sve što je u njegovoj moći da se propusti koji se povezuju sa nekoliko pogibija više nikada ne dogode. Pored izvinjenja, Tojoda je rekao da njegova kompanija više od svega želi da se njeni kupci osećaju bezbednim.

"Sva vozila Tojote nose moje ime. Ako su neispravna - to je kao da sam neispravan i ja", rekao je Tojoda.

Unuk osnivača Tojote rekao je da je nagli rast te kompanije doveo do zabune u prioritetima. On je obećao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da obnovi poverenje potrošača i uvrsti Tojotina vozila među najbezbednije u svetu.

Predsednik i izvršni direktor za Severnu Ameriku, Jošimi Inaba, rekao je da je opoziv preko 8 miliona Tojotinih vozila podstakao opštu reviziju kontrole kvaliteta njenih proizvoda.

"Tražićemo mišljenje nezavisnih stručnjaka za bezbednost kako bi naši procesi bili bolji od industrijskih standarda", rekao je Inaba.

Predsedavajući Odbora za reformu vlade, Edolfus Tauns, pozdravio je Tojodin iskaz ali je rekao da bi ti automobili, da je reč o avionima, svi bili prizemljeni.

Republikanski kongresmen Džon Majka kritikovao je Tojotu zbog internog pisma u kome se hvalila da je odlaganjem opoziva uštedela 100 miliona dolara.

Članica Kongresa iz Ohaja, Marsi Kaptur, izrazila je razočaranje ponašanjem Tojote i svoje komentare posvetila žrtvama nesreća.

"Gospodine Tojoda nisam zadovoljna vašim iskazom. Očekivala sam više i mislim da nedovoljno odražava žaljenje za poginulima", rekla je Marsi Kaptur.

Članovi odbora ispitivali su i sekretara za transport, Reja Lahuda, optužujući Upravu za bezbednost u saobraćaju što nije ranije delovala na osnovu žalbi o nekontrolisanom ubrzavanju. Lahud se branio.

"Nismo sedeli skrštenih ruku. Kada se ljudi žale, mi pokrećemo istrage i proglašavamo opozive", rekao je Lahud.

Tojota tvrdi da su uzroci nekontrolisanog ubrzavanja neadkevatne podne prostirke i zaglavljivanje papučica za gas, ali neki eksperti sumnjaju na neispravnu elektroniku. Tojota kaže da su elektronski sistemi ispravni i da sve informacije o toku istrage deli sa američkim kontrolnim telima.

XS
SM
MD
LG